Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від "ковідної" смерті можуть врятувати... водорості

  • 26.02.2021, 17:55
  • 664

Було доведено, що водорості спіруліни зменшують токсичність і запалення

Група вчених з Ізраїлю та Ісландії опублікувала нове дослідження, яке показує, що екстракт водоростей спіруліни може запобігти розвитку важкої форми у пацієнтів з COVID-19. Про це повідомляє The Jerusalem Post.

Дослідження, опубліковане в журналі, що рецензується Marine Biotechnolog, показало, що екстракт спіруліни, яка зазнала фотосинтетичної обробки, на 70% ефективна у придушенні вивільнення цитокіну TNF-a — невеликого сигнального білка, використовуваного імунною системою.

Дослідження проводилося в лабораторії MIGAL із водоростями, вирощеними і культивованими ізраїльською компанією VAXA, яка розташовується в Ісландії. VAXA отримала фінансування від Євросоюзу для дослідження і розробки природних методів лікування коронавірусу. Ісландський науково-дослідний інститут MATIS також брав участь в дослідженні.

У невеликого відсотка пацієнтів коронавірусна інфекція змушує імунну систему виділяти надмірна кількість цитокінів TNF-a, що призводить до так званого «цитокінового шторму». Шторм викликає гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС) і пошкодження інших органів. Саме це і є головною причиною смерті пацієнтів із COVID-19.

«Якщо ви контролюєте або можете зменшити надмірне вивільнення TNF-a, ви зрештою зможете знизити смертність», — сказав Асаф Цахор, дослідник зі Школи сталого розвитку IDC в ​​Герцлії і провідний автор дослідження.

Під час культивування умови зростання були скориговані для контролю метаболомного профілю водоростей і біоактивних молекул. Результат — те, що Цахор називає «поліпшеними» водоростями.

Незважаючи на особливий механізм росту, водорості є повністю натуральною речовиною, а отже, не повинні мати побічних ефектів. Спіруліна схвалена Управлінням із контролю за продуктами і ліками в якості дієтичної добавки, яку продають у рідких краплях.

Читайте також: Вчені зробили резонансну заяву про імунітет до коронавірусу: нове дослідження

Якщо ефективність спіруліни буде доведена, то її можна також використовувати й проти інших коронавірусів і грипу. Грип також викликає цитокіновий шторм.

«Якщо ми досягнемо успіху, то за допомогою цього інноваційного рішення можна вилікувати низку захворювань. Також водорості можуть стати засобом профілактики вірусних захворювань», — сказав доктор Доріт Авні, директор лабораторії MIGAL.

Ба більше, вірусні мутації не мають зменшувати ефективність цих водоростей.

«У процесі дослідження виявилося, що ці водорості, вирощені в контрольованих умовах з використанням стійких методів аквакультури, здатні протистояти і вірусним мутаціям. Хоча активні інгредієнти ще не ідентифіковані з абсолютною впевненістю, екстракт відкриває можливості для клінічних випробувань, результати яких допоможуть виготовити протизапальні ліки від COVID-19 і не тільки», — сказала доктор Софі Йенсен із MATIS.

Цахор сказав, що тепер команда сподівається провести клінічні випробування на людях.

«Якщо клінічні випробування підтвердять ефективність запропонованої нами терапії з вказаною швидкістю, ця речовина може стати доступною для населення», — сказав він.

«Ми сподіваємося, що це дослідження змотивує керівні органи, інвесторів і фармацевтичні компанії вкласти більше ресурсів у натуральні методи лікування. Потенціал неймовірний», — зазначив він.

Схожі новини