Передплата 2024 ВЗ

Армія оборони Ізраїлю може стати першою в світі організацією, де досягнуть колективного імунітету

  • 23.02.2021, 15:30
  • 591

З того моменту, як почалася епідемія коронавірусу, ЦАХАЛ став першою організацією в світі, яка заборонила своїм людям польоти за кордон і ввела необхідні обмеження

Військові уважно проаналізували початкові відомості про небезпечну хворобу, що надходили з різних країн, і відразу зрозуміли, що необхідний кардинально інший підхід. У ЦАХАЛі створили спеціальний «кабінет корони», форум старших офіцерів, інструктує, як боротися з епідемією, пишуть detaly.co.il.

Газета «Макор Рішон» отримала можливість ознайомитися з його діяльністю: безумовно, вона не чинила особливого впливу на цивільне населення. Річ в тому, що, на відміну від військових підрозділів, які кинули на допомогу ізраїльтянам, «кабінет корони» ЦАХАЛу зосередився на боротьбі з епідемією та її наслідками в самій армії, а потім і на кампанії вакцинації, яка завершується найближчим часом.

За словами одного високопосадовця, що входить в кабінет, ЦАХАЛ стане однією з перших в світі масштабних організацій, де буде вироблений колективний імунітет і тим самим покладуть край епідемії.

«Після того, як ми досягнемо цієї мети, ЦАХАЛ через три тижні повернеться до життя в звичайному режимі, однак залишить носіння масок і соціальну дистанцію. Таким чином, ми станемо першими в світі, хто впорається з епідемією. І якщо раптом після всього цього вірус знову дасть про себе знати, турбуватися повинні не тільки ми, а й весь світ. Тому що тоді нічого доброго нікого не чекає. Ось чому всі дивляться на нас — наш успіх доведе, що вакцина, нарешті, перемогла епідемію», — каже чиновник.

Водночас в ЦАХАЛі заявляють, що не збираються ділитися інформацією про військовослужбовців зі сторонніми компаніями, з Pfizer чи міністерством охорони здоров'я. Повідомляють лише дані про побічні ефекти після щеплень, про що армія зобов'язана повідомляти. І ніщо більше, крім цієї інформації.

Армійський «зелений паспорт»

Журналіст «Макор Рішон» Ноам Амір, якого допустили в «серце» армійського кабінету із боротьби «з короною», розповів, як влаштований це підрозділ.

Його очолюють начальник генштабу, генерал-лейтенант Авів Кохаві і його заступник, генерал-майор Еяль Замір. Рішення, що приймають в кабінеті, стають обов'язковими для всіх військовослужбовців.

«Кабінет корони» ЦАХАЛу — аналог міністерського кабінету, і ролі тут розподілені приблизно тим же чином: крім «прем'єр-міністра» генерала Кохаві, є свої «міністри», свої генеральні директори відповідних відомств, а також головні спеціалісти, в тому числі старший офіцер, що відповідає за практику охорони здоров'я.

Як зазначає Амір, подібно до цивільного кабінету, військовий кабінет перш, ніж прийняти рішення, прислухається до думки професіоналів. Однак ті, за ким залишається прийняття остаточного рішення — начальник генштабу або його заступник — можуть не повністю дослухатись до рекомендацій. Такі ситуації бувають, але не часто, і пов'язані з тим, що професійний ешелон не завжди обізнаний про те, що відбувається на місцях і наявних оперативних оцінках.

Рекомендації, про які йде мова, базуються на медичній та епідеміологічній інформації з усього світу, яку моментально обробляють, а також на повідомленнях розвідки і оцінках безпеки, включно з моніторингом того, що відбувається на місцях, відстеження навіть поодиноких випадків захворюваності, результатів тестування і багато іншого.

Як правило, від професіоналів на засіданні «кабінету корони» ЦАХАЛу чекають відповіді на три ключові питання: яка поточна ситуація, що потрібно зробити, щоб її поліпшити і які рекомендації з цього приводу, а також прогноз на найближчі два тижні. Підсумки обговорення доводяться до головлікаря армії — бригадного генерала, професора Алона Глазберга або його заступника, і прийняте на цьому рівні рішення перенаправляється в оперативний відділ.

Так само приймалося рішення і про вакцинацію в ЦАХАЛі, яка наближається до завершення. На думку високопоставленого офіцера з кабінету, з яким розмовляв журналіст «Макор Рішон», «ще тиждень тому 57% військовослужбовців були щеплені вдруге. Приблизно через два тижні рівень вакцинації в ЦАХАЛі досягне 80%, а потім наблизиться до 90%. В результаті залишиться максимум 10% тих, хто з яких-небудь причин відмовився робити цю процедуру. Але передбачається, що більшість тих, хто відмовляється, врешті-решт теж будуть вакциновані, тому що ми готуємося домогтися значних послаблень для щеплених — включно із входом в спортзали або на культурно-спортивні заходи. Я думаю, що на них вплине і введення цивільного „зеленого паспорта“: вони захочуть піти у відпустку, або у звільнення і провести час поза службою, як цивільні. З іншого боку, в армії будуть діяти обмеження для невакцинованих, а в певних випадках, в залежності від того, де проходять службу ці люди, ми введемо для них обмеження на вихід за межі військової частини».

У військових частинах оперативного призначення число вакцинованих ще вище — воно становить приблизно 95%. Такий же відсоток серед командного складу ЦАХАЛа, що дозволяє йому повернутися до звичайного режиму роботи найближчим часом.

Звичайно, не все в армії йшло так добре, якби хотілося, зазначає журналіст; були, зокрема, випадки порушення керівних принципів. У бойових частинах військовослужбовці порушили відповідні інструкції і були відправлені в карантин — і таких було, на жаль, не так мало. На деяких великих військових базах, а також в офіцерській школі виявили осередки інфекції, що призвело до виходу з ладу майже цілих підрозділів. У соцмережах публікувалися фотографії військовослужбовців, які виступали проти щеплень. Нерідко порушували керівні принципи і самі командири, замість того, щоб подавати приклад своїм підлеглим.

Все це було, і в армії не збираються закривати на це очі, а докладають максимальних зусиль, щоб усунути недоліки. Будь-яка подія, пов'язана з епідемією, відразу виносилася на обговорення «кабінету корони».

Як підкреслює Ноам Амір, армія — це віддзеркалення суспільства, і її неможливо ізолювати від суспільства, від тих процесів, що відбуваються за межами військових баз і польових навчань.

«У нас дійсно є певний відсоток військовослужбовців, які не хочуть вакцинуватися через лже-новин, які розповсюджуються через соцмережі або якісь новинні канали, — каже згаданий офіцер. — Наше завдання полягає в тому, щоб донести до армійських противників вакцинації справжню інформацію, повідомити їм правду, і крім того, ми сподіваємося, що їх командири теж подадуть приклад. А сьогодні я молюся, щоб країна дізналася, як в ЦАХАЛі йде процес вакцинації і якого рівня ми досягли. Якщо це станеться — Ізраїль переможе епідемію».

Схожі новини