Передплата 2024 «Добра кухня»

Верховна Рада хоче скасувати сезонне переведення годинників

  • 22.02.2021, 16:15
  • 746

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді взяти за основу законопроєкт № 4201 «Про обчислення часу в Україні», яким скасовується перехід на зимовий і літній час

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді взяти за основу законопроєкт № 4201 «Про обчислення часу в Україні», яким скасовується перехід на зимовий і літній час.

Ініціатор законопроєкту — перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук, повідомляє пресслужба парламенту. Скасування переведення стрілок мотивована негативним впливом на біоритми людського організму і доцільністю переходу всіх українських земель на єдиний час.

«Я направив листи до Національної академії наук та провідні медичні університети України. Абсолютно все, без винятку, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинників», — заявив автор законопроєкту Руслан Стефанчук.

Він підкреслив, що 95% території України живе в межах одного часового поясу — UTC+2, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведено. У часовому поясі UTC+1 перебуває тільки незначна частина Закарпатської області, а в UTC+3 — Луганська і східні райони Харківської та Донецької областей.

Політик також нагадав, що після анексії Криму Російська Федерація встановила на тимчасово окупованих територіях московський час.

«Наше завдання — встановити і закріпити єдиний київський час на всій території України, без винятку», — заявив Стефанчук.

У законопроєкті не уточнюється, на якому саме часі зупиниться Україна — зимовому чи літньому. Але саме зимовий час є астрономічним. Літній час вводиться в багатьох країнах з метою економії електроенергії.

Читайте також: Життя без переведення годинників на літній і зимовий час: кому це потрібно і навіщо

Стефанчук зареєстрував у парламенті законопроєкт № 4201 «Про обчислення часу в Україні» в жовтні 2020 року. Отже, в разі ухвалення законопроєкту до 28 березня (останню неділю березня) можна припустити, що Україна залишиться на зимовому часі.

Україна щорічно переходить на літній час в останню неділю березня, а на зимовий — в останню неділю жовтня відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року. У вересні 2011 року Верховна Рада скасовувала переведення годинників на зимовий час, але вже через місяць парламент повернувся до постанови 1996 року.

У країнах Євросоюзу останній раз переведуть стрілки годинника в березні 2021 року. Рішення про скасування коригування часу було ухвалено Європейським парламентом 6 березня 2019 року.

Схожі новини