Передплата 2024 «Добра кухня»

Що їсти, щоб не погладшати?..

Найперше – відмовитися від солодко­го

Набір ваги в холодну пору обумовлений декількома факторами. Один з них — потреба організму отримувати більше калорій, ніж він отримував влітку. Пов’язано це з тим, що в холод на зігрівання організму калорій витрачається більше. Важливим чинником є й обмеження фізичних навантажень. У негоду важко себе змусити піти потренуватися в зал, не кажучи вже про ранкові або вечірні пробіжки. Щоб не набирати ваги в холодну пору, важливо дотримуватися кількох правил.

Найперше — відмовитися від солодко­го. Виняток — чорний шоколад, і не біль­ше 25−30 грамів (чверть плитки).

На сніданок — їжа грубого помелу (на­приклад, хлібець або зернові). Дуже гар­ним рішенням для сніданку буде «сніданок Клеопатри» — вівсяні пластівці, запарені з сухофруктами (родзинками, курагою, фіні­ками).

Багато хто починає сніданок з чашечки кави на голодний шлунок. Це неправильно. За ніч у жовчному міхурі накопичується добо­ва норма жовчі, а кава дає жовчогінний ефект. Жовч із жовчного міхура потрапляє в дванад­цятипалу кишку, потім закидається в шлунок. Ця жовч не пов’язана з їжею і, як кислота, во­лодіє подразнювальною дією. У людей з під­вищеною кислотністю жовч підвищує кислот­ність і стимулює виразкоутворення, підвищує артеріальний тиск. Крім усього іншого, кава для жінок у пременопаузі є провідником для вимивання кальцію з кісток.

Картопля — дуже калорійний продукт, най­краще в зимовий період вживати спаржу, ди­кий рис з овочами, грубого помелу спагеті, макарони, гречану кашу.

Для того, щоб не старіли судини, реко­мендується вживати продукти з омега-3. Це — червона риба (сьомга, форель). А це жирна риба, тому в раціон таку рибу бажано вклю­чати не більше 1−2 разів на тиждень. Крім червоної риби, корисна риба і білих сортів.

Корисні горіхи. Вони повинні бути суше­ними, не смаженими і не жирними.

Щоб відігнати застуду, а також для піднят­тя настрою їжте грейпфрути, лимони, апель­сини…

Замість соків-фрешів краще вживати цілі фрукти і овочі, щоб в організм надходила клітковина в достатній кількості.

Харчуйтеся регулярно. Важливо, щоб не було великих перерв у їжі. Повинні бути сні­данок, обід і вечеря і два перекуси між ними. На ніч їсти не можна.

Одягайтеся відповідно до погоди. Тоді ор­ганізму не доведеться «просити» солодощі та калорійну їжу.

Схожі новини