Що їсти, щоб не погладшати?..
Найперше – відмовитися від солодкого
Набір ваги в холодну пору обумовлений декількома факторами. Один з них — потреба організму отримувати більше калорій, ніж він отримував влітку. Пов’язано це з тим, що в холод на зігрівання організму калорій витрачається більше. Важливим чинником є й обмеження фізичних навантажень. У негоду важко себе змусити піти потренуватися в зал, не кажучи вже про ранкові або вечірні пробіжки. Щоб не набирати ваги в холодну пору, важливо дотримуватися кількох правил.
Найперше — відмовитися від солодкого. Виняток — чорний шоколад, і не більше 25−30 грамів (чверть плитки).
На сніданок — їжа грубого помелу (наприклад, хлібець або зернові). Дуже гарним рішенням для сніданку буде «сніданок Клеопатри» — вівсяні пластівці, запарені з сухофруктами (родзинками, курагою, фініками).
Багато хто починає сніданок з чашечки кави на голодний шлунок. Це неправильно. За ніч у жовчному міхурі накопичується добова норма жовчі, а кава дає жовчогінний ефект. Жовч із жовчного міхура потрапляє в дванадцятипалу кишку, потім закидається в шлунок. Ця жовч не пов’язана з їжею і, як кислота, володіє подразнювальною дією. У людей з підвищеною кислотністю жовч підвищує кислотність і стимулює виразкоутворення, підвищує артеріальний тиск. Крім усього іншого, кава для жінок у пременопаузі є провідником для вимивання кальцію з кісток.
Картопля — дуже калорійний продукт, найкраще в зимовий період вживати спаржу, дикий рис з овочами, грубого помелу спагеті, макарони, гречану кашу.
Для того, щоб не старіли судини, рекомендується вживати продукти з омега-3. Це — червона риба (сьомга, форель). А це жирна риба, тому в раціон таку рибу бажано включати не більше 1−2 разів на тиждень. Крім червоної риби, корисна риба і білих сортів.
Корисні горіхи. Вони повинні бути сушеними, не смаженими і не жирними.
Щоб відігнати застуду, а також для підняття настрою їжте грейпфрути, лимони, апельсини…
Замість соків-фрешів краще вживати цілі фрукти і овочі, щоб в організм надходила клітковина в достатній кількості.
Харчуйтеся регулярно. Важливо, щоб не було великих перерв у їжі. Повинні бути сніданок, обід і вечеря і два перекуси між ними. На ніч їсти не можна.
Одягайтеся відповідно до погоди. Тоді організму не доведеться «просити» солодощі та калорійну їжу.