Передплата 2024 «Добра кухня»

Зубна паста як засіб від коронавірусу?

У Великій Британії провели дослідження, чи здатна зубна паста бути профілактикою від зараження коронавірусом

Учені наукових інститутів Альберта Ейнштейна (Бразилія), науково-дослід­ного з охорони здоров’я Університету Рутгерса (Велика Британія) та Школи стоматології Адамса Університету Пів­нічної Кароліни (США) отримали замов­лення від одного з лідерів ринку засобів для гігієни порожнини рота: їх попро­сили вивчити, чи є у складі традиційних зубних паст і ополіскувачів компоненти, здатні вивести з ладу SARS-CoV-2.

У ході лабораторних досліджень хво­рим з позитивним результатом тесту на Covid-19 пропонували використовувати для щоденної гігієни порожнини рота продукти відомої торгової марки. Піс­ля процедури проводили кілька вимірів концентрації вірусних частинок у слині піддослідних. Дослідники дізналися, що відразу після чищення зубів і полос­кання рота цей показник знижується на 99,9%.

Чинними речовинами, що вбивають коронавірус, названі антисептик хло­рид цетилпіридинію, відомий також під абревіатурою СРС, цинк і фторид олова. Вони здатні руйнувати ліпідну оболонку вірусу, роблячи його нежиттєздатним.

На початку грудня 2020 року у Бри­танському стоматологічному журналі опублікували опис ефекту після дослі­дів з продукцією компанії, яка надала засоби. Чи спостерігається такий ефект у засобів інших брендів, автори не по­відомляли.

Виробники засобів догляду за по­рожниною рота, які замовляли вченим роботу, зробили оригінальні висновки. Вони заявили, що їхній товар можна використовувати для профілактики за­раження коронавірусною інфекцією. Той факт, що під час кашлю людина роз­порошує мікрочастинки слизу не лише з ротової порожнини, а й з носоглотки, куди зубною щіткою лазити не прийня­то, проігнорували. Не уточнили також, що ефект є короткочасним.

Медперсонал, який проводить тес­тування на SARS-CoV-2, добре знає, що чудодійний ефект мають усі зубні пасти, ополіскувачі і навіть напої. Забір матері­алу для ПЛР-тесту проводять не раніше, ніж через 3 години після чищення зубів, пиття і їжі, бо інакше ризик помилково­го результату підвищується

Схожі новини