Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли голосів «слуг» замало: КВУ назвав союзників монобільшості в Раді

  • 22.02.2021, 12:26
  • 571

Депутати «Голосу» і «Довіри» найактивніше допомагали монобільшості, коли власних голосів "слуг" не вистачало

У Верховній Раді IX скликання найчастіше за закони голосують депутати «Слуги народу», групи «Довіра» та фракції «Голос».

Про це повідомляє Комітету виборців України з посиланням на дослідження результатів голосувань за прийняті закони.

Так, з вересня 2020 року по січень 2021-го було прийнято 86 законів (без врахування ратифікаційних документів). В середньому кнопку «за» натискали лише 84%, або 206 із 247 депутатів «Слуги народу». Решту голосів, які не вистачало для прийняття рішень, найчастіше забезпечували депутати групи «Довіра» та фракції «Голос». В середньому «за» натискали 66% (13 депутатів) групи «Довіра» і 65% (12 депутатів) фракції «Голос».

У результаті саме депутати цих політичних сил найактивніше допомагали монобільшості приймати закони тоді, коли власних голосів «слуг» не вистачало.

«За даними голосувань найближче до умовної коаліції зі „Слугою народу“ мали б знаходитись фракція „Голос“ та група „Довіра“. Саме у цих політичних сил частіше за інших збігаються результати голосувань із монобільшістю. В середньому впродовж вересня-січня депутати „Слуги народу“, „Голосу“ та „Довіри“ разом забезпечували 231 голос, що було достатньо для ухвалення законів», — зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

В інших фракцій та груп показники підтримки рішень парламенту є нижчими. В середньому за прийняті рішення голосували 62% депутатів «Європейської Солідарності» та 51% позафракційних депутатів. Також кнопку «за» в середньому натискали половина депутатів ВО «Батьківщина» (50%) та групи «За майбутнє» (45%).

Загалом результати моніторингу вказують, що в цілому депутати всіх фракцій та груп переважно підтримують рішення парламенту. Винятком є члени «Опозиційної платформи За життя», які демонструють найнижчий рівень підтримки прийнятих законів. В середньому «за» голосують лише 23% депутатів ОПЗЖ. При цьому за 20 законів із 86 депутати ОПЗЖ не дали жодного голосу.

Нагадаємо, за даними КВУ, за рік у монобільшості залишилося лише 211 депутатів. Фактично під час кожного голосування понад 10 депутатів «Слуги народу» узагалі не голосують або натискають «утримався» чи «проти».

Схожі новини