Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна та Польща закликали Байдена покласти край "Північному потоку-2"

  • 22.02.2021, 12:55
  • 457

Глави МЗС України та Польщі у спільній статті звернулись до президента США Джо Байдена із закликом використати усі засоби, аби не допустити завершення будівництва газогону "Північний потік-2"

Позиція міністрів була опублікована в понеділок, 22 лютого, у виданні Politico.

Кулеба і Рау наголошують, що Польща і Україна давно попереджали про небезпеку, пов'язану з будівництвом «Північного потоку-2».

«Наші заклики до пильності і сміливості були почуті в Конгресі США, який наполягав на вжитті заходів, спрямованих на те, щоб зупинити цей небезпечний, роз'єднавчий проєкт. Ми закликаємо президента США Джо Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проєкту», — заявили дипломати.

Міністри підкреслили, що слід відкинути твердження про те, ніби «Північний потік-2» став «занадто великим, аби зазнати невдачі». Вони застерегли від завершення будівництва газогону.

«Якщо проєкт виявиться успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість в тому, що Заходу байдужі його власні принципи і, зрештою, безпека і процвітання України», — наголосили глави дипломатії двох країн.

Говорячи про підтримку проєкту Німеччиною, вони зазначили, що поважають право Берліна висловлювати свою точку зору.

«Але ми також твердо переконані, що такого роду проєкти не можна розглядати вузько крізь призму двосторонніх відносин, а слід використовувати підхід ширшої перспективи з огляду на інтереси і безпеку Європи в цілому», — вважають Кулеба та Рау.

Читайте також: «Північний потік-2» можуть відкласти або припинити

«Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед обличчям шантажу, який суперечить всьому, за що ми виступаємо», — резюмували міністри.

Нагадаємо, минулого тижня Державний департамент США в доповіді Конгресу не запропонував нових санкцій проти учасників будівництва «Північного потіку-2» — у списку лише ті, які були визначені попередньою адміністрацією.

Американські санкції зупинили роботу над газогоном минулого року. Передусім це пов`язано з тим, що Allseas, західна трубопровідна компанія, відмовилася від участі в ньому.

Трубопровід закінчений на понад 90%, і компанія «Газпром» та її західні партнери сподіваються добудувати його цього року.

Схожі новини