Передплата 2024 «Добра кухня»

Звичний напій може знизити рівень стресу і тривожності

  • 21.02.2021, 19:35
  • 890

Зв'язок між харчуванням і настроєм людини вивчається вже давно

А зараз, у часи пандемії, ще й часто виникає питання — чи можуть їжа і напої, які ми споживаємо щодня, позитивно впливати на наш організм в стресових ситуаціях? На нього нам відповість дієтолог і магістр наук Яель Дрор, передають Деталі.

Стрес і тривога — два взаємопов'язаних стани, які суттєво впливають як на окрему людину, так і на суспільство загалом.

Згідно з даними, зібраними в 2015 році, близько 264 мільйонів людей у ​​світі живуть з тривожними розладами. Тривалий стрес пов'язаний з низкою хронічних захворювань, зокрема гіпертонією, діабетом 2-го типу та ішемічною хворобою серця. Крім того, психологічний стрес веде до розладів харчової поведінки та синдрому подразненого кишківника.

Читайте також: Дієтолог назвала продукти, які гальмують старіння

Оцінку стресової реакції організму, а також ступеня тривожності можна розподілити на дві категорії — суб'єктивні психологічні і фізіологічні показники, такі як артеріальний тиск, рівень гормонів, частота пульсу і реакції вегетативної нервової системи. В останні роки зросла популярність додаткових методів лікування тривожних і стресових розладів. Одним з них є вживання зеленого чаю, який вже давно славиться як ефективний заспокійливий засіб.

Зелений чай містить амінокислоту L-теанін, яка, як було доведено, впливає на настрій, знижує розумовий і фізичний стрес, поліпшує сприйняття і підсилює розумову працездатність. Тому, якщо хочете заспокоїтися і відчути заряд енергії на роботі або навчанні, краще випийте горнятко зеленого чаю замість кави.

Від стресу рятують й інші продукти, наприклад, чорниця, багата вітаміном С і антиоксидантами. Ще один антистресовий продукт — молоко. Його добре використовувати в якості додаткового джерела енергії.

Схожі новини