Передплата 2024 «Добра кухня»

Дівчина із синдром Рапунцель дивом уникла смерті

  • 21.02.2021, 15:55
  • 942

17-річна британка була доставлена ​​в лікарню після того, як вона двічі втратила свідомість і забилася. Лікарі негайно оглянули її та виявили в її черевній порожнині рідкісну знахідку, яка потребувала негайної операції

Можливо, ви помічали, що існують люди, які люблять смоктати або відкушувати кінчики свого волосся. Однак, виявляється, така безневинна на перший погляд звичка може призвести до важкої хвороби або навіть смерті, detaly.co.il.

Згідно зі звітом, опублікованим на початку лютого в журналі BMJ Case Reports, молода британка мала погану звичку — вона виривала і з`їдала власне волосся, унаслідок чого у її животі утворився масивний клубок, який заповнив її шлунок і розірвав його стінки.

Але, як не дивно, 17-річна дівчина звернулася до відділення невідкладної допомоги не через біль у животі, а тому що вона за короткий проміжок часу двічі втратила свідомість і забила голову. Проте дівчина також поскаржилась, що протягом останніх п'яти місяців відчувала періодичні спазми в животі, які посилилися за два тижні до її візиту в лікарню.

Лікарі вирішили провести повне обстеження пацієнтки і під час комп'ютерної томографії виявили наявність великого кому з волосся в її роздутому шлунку, а також розрив покривів органу. Таким чином, у неї було виявлено відразу два психічних розлади — трихотиломанія і трихофагія.

Перша хвороба — це нав'язливий стан, при якому люди висмикують волосся у себе на голові і на обличчі. Другий же діагноз інакше називають синдромом Рапунцель — це рідкісне захворювання, що змушує людину поїдати своє волосся, після чого в органах шлунково-кишкового тракту можуть утворюватися так звані «безоари».

Часто ці два синдроми бувають пов'язані між собою.

Читайте також: ВООЗ підрахувала скільки українців мають психічні розлади

Згідно із дослідженнями, від 20 до 25 відсотків людей з трихотиломанією також схильні поїдати своє волосся. Більшість подібних випадків було зафіксовано серед дітей і підлітків у віці до 20 років, з яких 70 відсотків становили дівчата. Однак траплялися і більш рідкісні випадки, наприклад, коли такий діагноз отримувала людина у віці 55 років.

Що стосується британки, то їй зробили операцію і видалили з черевної порожнини клубок волосся діаметром у 48 сантиметрів, який був настільки великим, що нагадував «зліпок всього шлунка», згадують лікарі.

Після дівчина була госпіталізована у відділення інтенсивної терапії, де, поки її шлунок гоївся, вона отримувала їжу через зонд, введений в тонкий кишківник. Через сім днів після операції її виписали додому.

Тепер їй потрібна інтенсивна робота з психологами.

Схожі новини