Передплата 2024 «Добрий господар»

Метеорологи попередили про незворотні зміни клімату: що чекає на українців

  • 21.02.2021, 13:55
  • 735

За прогнозами метеорологів, в Україні почастішають посухи та суховії. Період випадіння градів зміститься на весну та осінь

Про це пише agro-business.

Інтенсивність посухи в Україні, за прогнозами метеорологів, найближчими роками зросте на 15−30%. Почастішають суховії. Побільшає градів, які до того ж зсунуться на раніше нехарактерні для таких погодних явищ сезони — весну та осінь.

Фахівці також зауважують, що останніми роками в Україні вдвічі збільшилася кількість днів із денними температурами повітря понад +30 °C. Потепління найстрімкіше відбувається у північних регіонах України. Натомість степові ділянки атакує посуха.

Водночас глибина промерзання ґрунту істотно знизилася, а це сприяє засвоєнню ґрунтом зимових опадів.

На думку фахівців, такі кліматичні зміни можуть спричинити передчасне дозрівання ярих сільськогосподарських культур і знизити їх урожайність. Тривалість активної вегетації рослин вже зросла в середньому на 10 днів.

Читайте також: Через зміни клімату в Новій Зеландії оголосили надзвичайну ситуацію

Однак умови вегетації для озимої пшениці стануть сприятливішими. Так само озимий ріпак краще ростиме у північніших регіонах і натомість гірше — у степу. На Північ перемістяться й зони вирощування сої та соняшника. А вирощування кукурудзи стане проблематичнішим. Також прогнозується поширення різноманітних хвороб рослин, шкідників, активізуються бур’яни.

Нагадаємо, у Києві 25 січня середньодобова температура повітря становила +5,5°C, що на 0,9°C вище рекордного значення, зафіксованого 1993 року.

24 січня у Києві вперше за 141 рік середньодобова температура повітря становила +4,4°C.

Схожі новини