Передплата 2024 «Добра кухня»

На Віктора Медведчука наклали санкції – РНБО (наживо)

  • 19.02.2021, 17:54
  • 1 123

Також під санкції потрапила дружина Медведчука Оксана Марченко та все їхнє майно. Загалом, РНБО наклала санкції на 19 юридичних 8 фізичних осіб. Санкції діятимуть 3 роки

Про це стало відомо з брифінгу секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова за підсумками засідання РНБО, пише Офіс президента.

За словами Олексія Данілова, члени РНБО заслухали доповіді Головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Кирила Буданова, голови Служби зовнішньої розвідки України генерал-лейтенанта Валерія Кондратюка про ситуацію в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Рішення, ухвалені на засіданні, мають гриф «таємно», а тому не можуть бути розголошені.

Учасники детально зупинилися на сфері енергетичної безпеки, а саме на вжитті заходів щодо захисту майнових інтересів держави.

Рішенням РНБО, яке було введене в дію Указом Президента України від 28 травня 2015 року № 298, Кабінетові Міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України.

Зокрема, Кабмін мав невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави. Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України.

Згідно зі статтею сьомою Закону України «Про трубопровідний транспорт», «магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України».

Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України. Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони були застосовані санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ — Москва.

Санкції застосовано до 3 громадян України та 5 громадян Російської Федерації:

  • Вацьковський Костянтин Борисович, громадянин Росії;
  • Домченко Віталій Валерійович, громадянин РФ;
  • Лавренюк Наталія Миколаївна, громадянка України
  • Лісогор Сергій Вікторович, громадян РФ,
  • Марченко Оксана Михайлівна, громадянка України;
  • Маслюк Олександр Миколайович, громадянин РФ,
  • Медведчук Віктор Володимирович, громадянин України;
  • Попов Михайло Юрійович, громадянин Росії.

Санкції також застосовані до компаній, що обслуговують ці літаки.

Нагадуємо, що ще 2 вересня 2015 року РНБО ухвалила рішення, яким було накладено санкції щодо окремих російських авіаперевізників.

А з 25 жовтня 2015 року уряд повністю припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Російською Федерацією з 00:00 годин 26 листопада 2015 року.

Літаки, на які накладені санкції, здійснювали свої польоти всупереч нормативно-правовим актам України. Рішенням РНБО цю ситуацію виправлено.

Схожі новини