Передплата 2024 «Добрий господар»

В поліції розкрили статистику дитячих самогубств: куди звернутись за допомогою

  • 19.02.2021, 12:30
  • 744

Фінальна мета інтернет-челенджів - підштовхнути дитину до самогубства, через це Міносвіти запустили гарячу телефонну лінію психологічної допомоги та чат-бот у Telegram і Viber для батьків та вчителів для запобігання трагічним випадкам з підлітками

В Україні вже кілька школярів долучилися до небезпечних «челенджів», які поширюють у соцмережах: активізувалися «групи смерті» та інші небезпечні ігри, які підштовхують дітей до самогубства. Копи розповіли подробиці. Про це в коментарі «Апострофу» повідомила керівниця управління ювенальної превенції Нацполіції Лариса Зуб.

Як виявилося, в Україні діти часто вкорочують собі віку. Так, за минулий рік зафіксували 137 завершених суїцидів серед дітей від 8 до 17 років. «Найбільше їх скоюють діти від 14 до 17 років. Частіше — хлопчики, вдвічі рідше — дівчата. Дівчата, як правило, роблять демонстративні спроби суїциду», — розповіла Зуб.

За її словами, правоохоронцям не завжди вдається встановити причину такого кроку. «Дуже часто бувають випадки, коли діти здійснюють самогубство і поліція, перевіряючи причини, не знаходить ні записок, ні будь-яких передумов до того, що на дитину психологічно впливали», — сказала Лариса Зуб.

Найчастіше причиною називають сімейний конфлікт або з однолітками, нерозділене кохання, булінг в школі, а також небезпечні ігри в соцмережах. Одна з найвідоміших — «Синій кит», але були й «Тихий будинок», «Розбуди мене о 4:20», «Чумацький шлях», «F57», «NaN». Фінальна мета гри — вкоротити собі віку.

Вперше такі «ігри» зафіксували у 2016 році в Росії. Але вже в лютому 2017 року за адміністрування груп смерті українські правоохоронці затримали київських студентів. У поліції кажуть, наразі ці «челенджі» знов у моді серед дітей.

«Це не нові ігри, просто періодично вони активізуються. Наприклад, не так давно була виявлена дівчина, яка була куратором однієї з таких ігор. Вона втягнула 13 дітей в спілкування, пов'язане зі схилянням до вчинення самогубства. Наразі вона перебуває на лікуванні, у неї психічні відхилення», — заявила Лариса Зуб.

У Міністерстві освіти і науки України запустили гарячу телефонну лінію психологічної допомоги та чат-бот у Telegram і Viber для батьків та вчителів для запобігання трагічним випадкам з підлітками

Національна дитяча гаряча лінія:

  • 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних);
  • 116 111 (безкоштовно з мобільних);
  • Безкоштовна цілодобова гаряча лінія для жертв домашнього насильства — 15−47;
  • Безкоштовна Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству — 116−123.

Чат-бот «КІБЕРПЕС» у Telegram і Viber допоможе дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу та анонімно отримати допомогу.

Також на сайті МОН можна знайти розділ «Безпека дітей в інтернеті» для підвищення рівня обізнаності батьків і вчителів.

На платформі цифрової освіти ДІЯ також можна знайти освітній Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті» про те, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних інтернет-спілок, сексуального насильства.

У міністерстві також додали, що наразі з Національною поліцією та громадськими організаціями готують лист до департаментів освіти і науки ОДА щодо необхідності проведення додаткових профілактичних заходів із дітьми та батьками щодо безпечної поведінки в інтернеті

Схожі новини