Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Унікальний проєкт об'єднав дітей із соціально вразливих категорій

  • 17.02.2021, 20:10
  • 547

«МИ В ЕФІРІ плюс» – це проєкт, який органічно поєднав сферу культури із соціальною та освітньою сферами

16 лютого 2021 року в інформаційній агенції «Укрінформ» було презентовано результати за культурно-мистецьким проєктом «МИ В ЕФІРІ плюс».

«Завдяки співпраці партнерських організацій і використанню партисипативних методів роботи 106 дітей-переселенців зі Сходу України та, А Р Крим, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт і напівсиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених і багатодітних сімей віком від 6 до 17 років із 15 населених пунктів України стали телеведучими семи нових випусків циклу дитячих пізнавальних культурно-мистецьких телепрограм із перекладом українською жестовою мовою, що поширюватимуться засобами медійного простору», — розповіла керівник проєкту, голова ГО «Веселка ТВ» Діна Ібрагімова.

Проєкт реалізується громадською організацією «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка TВ» спільно з громадською організацією «КримSOS» та благодійною організацією «Благодійний фонд «З теплом у серці» за підтримки Українського культурного фонду в рамках Програми «Культура плюс».

«Телепрограми за проєктом абсолютно справедливо можуть бути вмонтовані в освітній процес Нової української школи як додатковий навчальний компонент. Через ці телепередачі легко достукатися до дітей, адже в них головні учасники — це теж діти», — зазначила начальниця проєктного відділу Українського культурного фонду Тетяна Лишневець.

Проєкт одночасно спрямований на посилення інтеграції культури в щоденні громадські практики, розвиток інклюзії, розширення розуміння ролі культури в житті суспільства та розвиток міжгалузевої співпраці.

«Це Всеукраїнський проєкт, який об’єднав і залучив дітей різних статусів, вікових категорій, національностей. Водночас у телепрограмах вдалося поєднати цікаву та корисну інформацію про українські традиції, звичаї, побут, і представити їх в такому форматі, який буде цікавий для сучасних діток і молоді», — зазначила співзасновниця БО «Благодійний фонд «З теплом у серці» Ірина Крезуб.

«Цей проєкт зробив нас усіх сильнішими, надав нові можливості всім дітям, він є і залишається необхідним», — наголосила директор ГО «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст» Наталія Московець.

У проєкті взяли участь діти з Києва, Вінниці, Полтави, Ужгорода, Броварів, Бучі, Ірпеня Київської області, Гришківців Бердичівського району Житомирської області, Умані Черкаської області, Сєвєродонецька, Рубіжного, Старобільська, Станиці Луганської, Вільхового та Плотини Станично-Луганського району Луганської області.

Загалом це цикл дитячих пізнавальних культурно-мистецьких телепрограм народознавчого напряму, який складається з 10 випусків. У них подано цікаві факти про бойовий гопак, народження кобзи та бандури, магію барвистого намиста, символізм української хати, особливості складання хустини, мандри вареника, таємниці плетіння вінка.

«Цей проєкт потрібен не тільки дітям з особливими потребами, а й батькам. Це потужний допоміжний засіб у розвитку дитини. Нашому суспільству треба показувати, що такі діти — такі ж повноцінні учасники суспільного життя, як і всі інші», — відзначила мати учасниці проєкту Світлана Сапсай.

До реалізації проекту активно долучилися поважні організації та установи, які стали медійними партнерами проєкту, серед яких: Національна спілка журналістів України, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Державний науково-методичний центр змісту культурно-мистецької освіти, Міжнародний дитячий медіафестиваль «ДИТЯТКО», ГО «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст», ГО «Дитячі обійми», ЛОМГО «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — СХІД».

Усі телепрограми за проектом з’являться у вільному доступі в мережі Інтернет на офіційному YouTube-каналі VESELKA TV уже протягом цього тижня. До того ж найближчим часом цикл телепрограм транслюватиметься в ефірі національних і регіональних телеканалів, а також їх буде розміщено на діджитал-платформах (зокрема на вебплатформі «1+1 video»).

Онлайн-трансляція пресконференції за проєктом «МИ В ЕФІРІ плюс»:

Схожі новини