Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Легко побороли коронавірус? Подякуйте своїм незвичайним генам

  • 18.02.2021, 14:15
  • 1 018

Нове дослідження припускає, що люди неафриканського походження, які перенесли COVID-19 в легкій формі або без симптомів, можуть мати варіант геному, який знижує ризик важкого перебігу хвороби

Про це пише CNN.

Так, дослідники Інституту еволюційної антропології Макса Планка в Лейпцигу (Німеччина) виявили генетичну мутацію, яка знижує ризик важкого перебігу COVID-19 приблизно на 22%.

Вона була виявлена ​​у всіх взятих ними зразках ДНК неандертальців і приблизно в 30% зразках, взятих у людей європейського й азіатського походження.

За словами дослідників, мутація впливає на імунну відповідь організму на РНК-віруси, такі як коронавірус, а також вірус Західного Нілу і вірус гепатиту С.

«Ця область кодує білки, які активують ферменти, що відіграють важливу роль при зараженні РНК-вірусами. Можливо, це одна з тих мутацій, які передавалися тисячоліттями і допомагали людям вижити», — говорять Сванте Паабо і Хьюго Зеберг з Інституту еволюційної антропології Макса Планка.

Як виявилося, ділянка на хромосомі 12 містить гени OAS, які регулюють активність ферменту, що руйнує вірусні геноми, а неандертальські варіанти генів підсилюють цю дію.

«Необхідність інтенсивної терапії падає приблизно на 22% на кожну копію гаплотипу неандертальців. Цей гаплотип досить часто трапляється у всіх регіонах світу за межами Африки», — додали вони.

Читайте також: Вчені зробили резонансну заяву про імунітет до коронавірусу: нове дослідження

Це відкриття може пояснити, чому темношкірі пацієнти набагато частіше страждають важкою формою коронавірусу.

Неандертальці, які вимерлі близько 40 000 років тому, жили пліч-о-пліч, а іноді і схрещувалися із сучасними людьми в Європі й Азії, але не в Африці, тому люди чисто африканського походження не мають ДНК неандертальців. Дослідження показують, що близько 2% ДНК у людей європейського і азіатського походження має неандертальський ген.

Команда використовувала зразки, взяті у більш ніж 2200 людей з важкими випадками COVID-19. Вони виявили генетичну ділянку, яка вплинула на схильність до важких захворювань. Потім вони перевірили ДНК, взяту зі скелетів чотирьох стародавніх людей — 70 000-річного неандертальця з Сибіру, ​​50 000-річного неандертальця з Хорватії, 120 000-річного і 80 000-літніх неандертальців з Денисової печери в Сибіру. Всі чотири зразки мали одні й ті самі версії цієї генетичної послідовності.

Схожі новини