Передплата 2024 «Добра кухня»

Щеплення на 92% знижує ризик важкої форми коронавірусу - дослідження

  • 15.02.2021, 15:50
  • 517

Дослідження проводила лікарняна каса "Клалі" на основі даних 1 млн 200 тис ізраїльтян, з яких половина була вакцинована, а інша - ще не зробила щеплення

Вперше в Ізраїлі провели масштабне дослідження, присвячене впливу вакцини Pfizer на прояви симптомів коронавірусу в разі зараження, передає newsru.co.il.

Професор Ран Баліцер, директор дослідного інституту лікарняної каси «Клалі» і консультант координатора програми «Маген Ісраель» пояснив, що предметом всіх досліджень був вплив вакцини на інфікування вірусом, а не на симптоми прояву хвороби. Не було цих даних і у виробника вакцини, компанії Pfizer.

Під час дослідження обидві групи були поділені на підгрупи за віком, загальним станом здоров'я, приналежністю до тієї чи іншої групи «ризику» і хронічних захворювань. Дані вакцинованого клієнта лікарняної каси порівнювалися з даними людини, що є його «статистичним двійником», для того, щоб уникнути впливу сторонніх чинників на результати дослідження.

У дослідження були включені дані 170 тисяч ізраїльтян старше 60 років, і 430 тисяч осіб віком від 16 і до 59 років. У лікарняній касі особливо відзначають, що вперше була окремо перевірена ефективність вакцини на групі людей старше 70 років, оскільки у компанії Pfizer через стислі терміни клінічного дослідження не було можливості це перевірити окремо.

Згідно з даними, опублікованими дослідним інститутом «Клалі», в разі зараження після вакцинації на 94% знизилася кількість проявів симптомів захворювання.

На 92% знизився ризик того, що в разі зараження хвороба протікатиме у важкій формі.

Згідно з даними «Клалі», ефективність вакцини зберігається у всіх вікових групах, включаючи осіб старше 70 років.

Схожі новини