Передплата 2024 ВЗ

Десяток резиденцій та власний автопарк: як живе "безхатній" Лукашенко

  • 14.02.2021, 18:15
  • 842

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко користується десятьма резиденціями та володіє елітним автопарком

Як йдеться в розслідуванні «Радіо Свобода», відомо щонайменше про сім заміських резиденцій Лукашенка та три в Мінську.

Постійна заміська резиденція — це «Озерний» у містечку Острашицький Городок під Мінськом. Територія, на якій є спортивний майданчик, парк, ліс, озеро та всі споруди, займає 88 гектарів.

Це добудована та переобладнана колишня дача радянського маршала Тимошенка — триповерхова будівля, площа кожного поверху якої становить близько 500 кв. м. Тут Лукашенко приймав Володимира Путіна, Стівена Сігала та Жерара Депардьє.

Друга резиденція — «Заславль», розташована на березі Мінського моря і займає майже 40 га. Там є кілька маєтків, тенісні корти, сад і басейн.

Також на батьківщині Лукашенка є резиденція, яка називається «Александрія-2». Тут Лукашенко зупиняється під час візитів на Могилівщину, і звідси він літає до Ржева. На території резиденції є кілька одноповерхових будинків, гостьові будинки, спортивний майданчик та двоповерховий котедж.

Резиденція Лукашенка "Александрія-2" / Джерело фото: svabod1.azureedge.net
Резиденція Лукашенка "Александрія-2" / Джерело фото: svabod1.azureedge.net

Ще одна резиденція розміщена на березі озера Плавна у Березинському біосферному заповіднику. Це кілька окремих ділянок загальною площею 1,4 га. Востаннє Лукашенко перебував тут понад 10 років тому.

Читайте також: Ні автомобіля, ні квартири: Лукашенко вказав у декларації, що він бездомний

На Прип’яті, поблизу агромістечка Лясковичі Петриківського району, є кілька десятків будівель, вертолітний майданчик, спортивний комплекс та гостьові будинки. Лукашенко неодноразово говорив, що він буває тут щовесни.

Саме тут він прийняв Петра Порошенка у 2017 році.

Резиденція Лукашенка на Прип'яті / Джерело фото: svabod1.azureedge.net
Резиденція Лукашенка на Прип'яті / Джерело фото: svabod1.azureedge.net

Є резиденція на Браславських озерах.

Це ділянка площею 14 гектарів у заповіднику «Інтерлейк», там є гостьові будинки та вертолітний майданчик. Про візит Лукашенка до цього місця повідомлялося 2011 року, коли тут побудували сучасну магістраль.

Ще одна резиденція розташована у Віскулах, де була підписана історична угода про припинення існування СРСР. Резиденція вважається державною, але сам Лукашенко заявив, що відвідує її кілька разів на рік.

Окрім заміських, відомо про три резиденції Лукашенка в Мінську. Найчастіше він використовує резиденцію на Карла Маркса, 38 та Палац Незалежності на проспекті Переможців. Ще є резиденція у «Дроздах». Це кілька десятків будівель, а також басейн, лазня та вертолітний майданчик.

Автопарк Лукашенка

У самопроголошеного президента є ексклюзивний і дуже дорогий Maybach 62. У 2012 році він сказав, що машину йому «подарували». Таке авто може коштувати від 367 тисяч євро до пів мільйона.

У Mercedes Pullman W221 Лукашенко їхав на інавгурацію 2011 року. Це Mercedes S-класу п'ятого покоління, вартість якого становить кілька сотень тисяч євро.

Rolls-Royce Phantom Coupe на президентських номерах був помічений восени 2016 року. Вартість машини — від 170 тис. євро.

31 серпня 2017 року Лукашенко випробував електромобіль Tesla біля Палацу Незалежності. Це одна з найновіших та найпотужніших на той час моделей, вартість якої становить 100 тисяч євро.

Ще також його можна було побачити на Gelandewagen, Audi A8 II, Audi A8 III та на преміум-моделях Mercedes. Такі машини коштують десятки тисяч євро кожна.

Літаки Лукашенка

Ексклюзивний Boeing 767−32K (ER) був придбаний для білоруського лідера і запущений 2012 року. На пресконференції 2013 року Лукашенко назвав її вартість — близько 100 мільйонів доларів.

До цього Лукашенко використовував Boeing 737−8EV, його вартість також становить близько 100 мільйонів. Ще раніше він літав на Ту-154М, який виставили на аукціон за 2 мільйони доларів.

У 2020 році з'явилася інформація про те, що в аеропорту є діловий реактивний літак Gulfstream G550, пофарбований у колір державного прапора Білорусі та з бортовим номером, який вказує, що на ньому може літати Лукашенко. Коштує такий літак майже 60 мільйонів. Тоді пресслужба президента заперечила, що літак належить Лукашенку.

Годинник та велосипед Лукашенка

У вересні 2009 року на литовсько-білоруському форумі журналісти сфотографували годинник на руці лідера. Це Patek Philippe Calatrava 5120j. Корпус годинника виконаний із 18-каратного жовтого золота, а ремінець — зі шкіри алігатора. Коштує такий аксесуар приблизно 20 тисяч євро.

У червні 2019 року Лукашенко та його син Микола з'явилися в селі Балбасово не на кортежі, а на велосипедах. Велосипед Миколи Лукашенка фірми Canyon оцінили в 7,5 тисяч євро. Він має карбонову раму і є копією тих, які використовують на Тур де Франс.

Схожі новини