Передплата 2024 «Добра кухня»

День святого Валентина: історія свята, традиції та прикмети

  • 14.02.2021, 11:15
  • 1 038

Валентинів день, або День всіх закоханих, уже давно став міжнародним і святкується 14 лютого. В Україні, як і в усьому світі, до цього свята готуються заздалегідь, намагаючись здивувати коханих та близьких незвичайними подарунками та сюрпризами

Про це розповідає ТСН.ua.

Історія Дня святого Валентина і його значення

Походження свята і його витоки сягають у далеке минуле. Валентинів день встановлений на честь християнського священика Валентина, який жив в III столітті, коли могутньою Римською імперією правив Клавдій II. Войовничо налаштований імператор вважав, що кращий солдат — це неодружений солдат, тому що його голова не зайнята романтичними думками про кохану і турботами про сім'ю. Саме тому було видано указ про заборону одруження для легіонерів.

Однак життя, як зазвичай, внесло свої корективи. Солдати продовжували закохуватися і мріяти про шлюбні кайдани зі своїми коханими, і тоді на допомогу їм прийшов простий християнський священник, який таємно під покривом ночі вінчав легіонерів з їхніми жінками. Коли про діяльність Валентина стало відомо владі, імператор наказав кинути його до в'язниці, а потім засудив до смертної кари.

Читайте також: 14 лютого — День закоханих чи День комп'ютерника?

Перебуваючи в ув'язненні, священник закохався в прекрасну дівчину, дочку наглядача — Юлію. Історія замовчує про те, яким чином невинне створіння опинилося в настільки похмурому місці. Можливо, вона, ніби Червона шапочка, принесла батькові кошик із пиріжками або просто забігла попросити грошики, щоб купити вподобану стрічку для сукні.

Що б там не було, бідний хлопець, лише тільки побачивши юну діву, пристрасно покохав її, але боявся зізнатися. Коли ж був призначений день страти, закоханий священник вирішив написати дівчині лист, в якому розповів про свої почуття, підписавшись «Твій Валентин».

Страта відбулася 14 лютого 269 року, а через дві сотні років, в 469 році, Папа Римський Геласій I проголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

Як святкувати День святого Валентина

14 лютого у всьому світі традиційно зізнаються в коханні, дарують подарунки, влаштовують романтичні вечері. Головним атрибутом свята стала валентинка. Зазвичай, це невелика листівка з добрими побажаннями і освідченням у коханні.

Найчастіше валентинки роблять у вигляді сердечка червоного або рожевого кольору. Важлива умова — валентинка не підписується. Адресат повинен сам здогадатися, від кого вона надіслана. У Валентинів день варто вітати один одного, дарувати коханим квіти, солодощі, м'які іграшки, повітряні кульки та інші милі дрібнички.

День святого Валентина — особливі прикмети і ритуали

  • Якщо закохані в цей день дають одне одному присягу на вірність, ніякі спокуси і перешкоди не затьмарять їх життя.
  • Зіграти весілля в Валентинів день означає створити щасливу сім'ю, яка зможе подолати всі негаразди і випробування.
  • Якщо в цей день жінка кине в річку або озеро подарований чоловіком букет квітів і звернеться до неба, то вона скоро завагітніє.
  • Якщо ж, виходячи з дому, ви що-небудь забули, то не сумуйте: це означає, що незабаром надійдуть добрі новини від коханої людини.

До речі, розбити дзеркало 14 лютого — теж на щастя. Це означає, що так само вщент розлетяться всі ваші сварки і непорозуміння, а в результаті на вас чекає щира любов і довге сімейне життя.

В яких країнах святкують День святого Валентина

У різних країнах Валентинів день святкують по-різному, але скрізь він ознаменований великою кількістю квітів і подарунків.

Велелюбні французи вважають за краще дарувати цього дня коштовності, італійці — солодощі, американці і британці — червоні троянди, а данці надсилають своїм улюбленим засушені білі квіти.

До речі, в Японії в День святого Валентина набагато більше подарунків отримують чоловіки. Дівчата дарують їм портмоне, бритви, парфуми й обов'язково шоколад «Хонма», який вважається фігуральним зізнанням в любові.

У Фінляндії 14 лютого святкується як День дружби, коли вітають не стільки коханих, скільки друзів і подруг.

Але є країни, в яких День всіх закоханих під забороною. У Саудівській Аравії та Ірані Валентинів день заборонений офіційно, а за непокору загрожують високі штрафи.

Схожі новини