Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це була короткочасна клінічна смерть, на якихось пів хвилини»

Лікарі радять у таких випадках не зволікати й звертатися по медичну допомогу

У 64-річного чоловіка стався інфаркт міокарда після того, як він півтори години розчищав сніг біля свого будинку. «Це була короткочасна клінічна смерть, на якихось пів хвилини», — розповів «ВЗ» лікар функціональної діагностики Львівської обласної клінічної лікарні Володимир Павлюк.

Після того, як чоловік прибрав сніг, поїхав до міста у справах. У дорозі йому стало погано — рап­тово виник сильний біль у грудях, який віддавав у руку. На щастя, чоловік вчасно звернувся по ме­дичну допомогу до лікарів.

«Це фактично була зупинка серця, фібриляція шлуночків. У такому стані серце майже не працює, — каже Володимир Павлюк. — Це таке порушення ритму, за якого серце перестає качати кров. Йому зробили де­фібриляцію. Якби цього не зро­били, він би помер. Його, по суті, вдарили струмом і відно­вили ритм. Відтак відновилась робота серця».

Володимир Павлюк каже, ін­фаркт може статися раптово. Людина може навіть не підо-зрювати, що має проблеми зі здоров’ям. «Раджу людям звертатися до кваліфікованих лікарів, вчасно проходити об­стеження, здавати аналізи. Від цього ніхто не застрахований. Але у цій ситуації головне — вчасно надати медичну допомо­гу», — додав лікар.

За словами медиків, чоло­віка вже перевели з реанімації у палату. Він впевнено оду­жує.

Схожі новини