Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Cвято пампуха

У Полоничах відбулося традиційне свято прощання з колядою

У селі Полоничах (27 км від Львова), що на території Красненської ОТГ на Львівщині, відбулось традиційне родинне свято прощання з колядою. Це дійство називають у селі Святом пампуха.

У Полоничах завжди ви­рувало активне духовне і патріотичне життя. Саме тут і досі діє намолена століт­тями дерев’яна церква, де па­рохом був отець Маркіян Шаш­кевич. Тут народився владика Сокальсько-Жовківської єпар­хії Михаїл Колтун, якого грома­да Бущини визнала своїм по­чесним громадянином.

Незмінні організаторки Свята пампуха, представниці МГО «Шлях до змін» Світлана Мазур та Ольга Дідух розпові­дають:

— Зараз у селі проживає близько шестисот осіб, 60 ді­тей навчаються у місцевій шко­лі. У нашому селі чи не всі — від малого до найстаршого — спі­вають, займаються народною творчістю, тому вкрай важли­во мати будівлю для розвитку культури.

Окрім культурної части­ни — виступів полоничан, була й традиційна гастрономічна. Місцеві ґаздині пропонували гостям скуштувати та придба­ти чимало смаколиків. Лише пампухів було понад пів ти­сячі, з різноманітними начин­ками — маком, вишнями, згу­щеним молоком, шоколадом, ірисками, персиками… Їх го­тували понад 20 полоницьких господинь.

Полоничанка Галина Румак теж принесла пампухи на свя­то:

— Пекла багато — щоб і для родини вистачило, і на свя­то. Скільки? Ми ніколи не ра­хуємо. Розчинила тісто на 1,5 літра молока. Смакували мої діти, занесла смаколиків бра­тові. У нашому селі всі вміють готувати. Тому кожна госпо­диня принесла на свято якусь страву.

Ґаздиня каже, що її пампухи — з різними начинками. Дітям подобаються з шоколадом, згущеним молоком, персиком, а дорослим — з маком, вишня­ми.

— Зігрітись можна було пря­ним глінтвейном, грибною юш­кою, кавою, чаєм. Частували також різним м’ясом, солодо­щами, картоплею та бограчем, — розповідала Ольга Дідух.

Свято тривало довго. Зву­чали колядки, вірші, кружляли у танці діти. Хотіли навіть за­палити ватру, як у попередні роки, однак погода не дала.

Пампухи від полоницьких господинь

1 л молока, 400 г цукру, 2 пачки дріжджів, 4 пачки ва­нільного цукру, 2 кг муки, 8 яєць, 4 ст. ложки спирту, 1 пачка маргарину, начинка — до смаку, олія — для сма­ження, цукрова пудра — для обсипання.

Розчинити дріжджі у тепло­му молоці, додати розтопле­ний маргарин, спирт, розтерті жовтки з цукром, білки, ваніль­ний цукор і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відстава­ло від рук, і поставити в тепле місце на 40 хв. Коли тісто до­бре підійде, сформувати пам­пухи — відщипнути шматочок тіста, розплескати на руці, по­класти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши куль­ку. Покласти на дошку, поси­пану борошном, швом дони­зу, і дати підійти 15−20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу. Пам­пухи смажити в олії, розігрітій на середньому вогні, щоб все­редині вони не були сирими. Опускати швом донизу. Коли обсмажаться, перевернути на другий бік, потім шумівкою ви­класти на решітку і дати стекти залишкам олії. Готові пампухи присипати цукровою пудрою.