Передплата 2024 «Добрий господар»

Наступника Кернеса оберуть аж наприкінці жовтня

Харківська влада свідомо затягнула процес

Упродовж майже двох місяців після смерті міського голови Харкова Геннадія Кернеса у цьому місті не зробили нічого, щоб якомога швидше обрати нового керівника. Через затягування з процедурними моментами протерміновано дату нових, позачергових виборів, які могли відбутися у березні. Тож тепер, згідно із законом, доведеться проводити їх в останню неділю жовтня.

Після відходу кернеса у Харко­ві (і, кажуть, у столиці) розгорнула­ся закулісна боротьба за головне крісло у найбільшому мегаполісі на схо­ді. Місцеві чиновники робили вигляд, що інтенсивно працюють над новими пере­гонами. 1 січня в. о. міського голови Ігор Терехов стверджував, що передав у Вер­ховну Раду клопотання про призначення дочасних виборів на весну. Але це були лише слова. У «пакеті документів», наді­сланих до Києва, не було елементарно­го — копії свідоцтва про смерть Кернеса, скріпленого печаткою міськради, а також рішення цієї ради про те, що вона взя­ла до відома факт смерті міського голо­ви. Без цих бюрократичних паперів пар­ламент не міг призначити вибори мера Харкова на 28 березня 2021 року…

Чим викликано таку тяганину, можна лише здогадуватися. Хтось конче хоче потягнути час, щоб наростити політич­ні м’язи, заробити перед голосуванням більше балів у місцевого населення. А може, користуючись тимчасовою «бу­лавою», повирішувати свої бізнес-пи­тання у Харкові. Політологи кажуть, що, крім Терехова, у міські голови балотува­тимуться ексмер і найближчий соратник Кернеса Михайло Добкін, колишня очіль­ниця Харківської ОДА, позафракційна нардепка Юлія Світлична. Можна не сум­ніватися, що свого «вдалого» кандидата спішно підшуковує і президентська «Слу­га народу». Саме із цими пошуками, про­гнозують аналітики, пов’язана затяжна передвиборча пауза у Харкові.

Схожі новини