Передплата 2024 «Добра кухня»

Рак можна вилікувати за допомогою... верблюдиць

  • 09.02.2021, 19:35
  • 993

Вирощені в організмі верблюдиць наноантитіла поміщають в ракові клітини людини, де вони ефективно борються з хворобою

Професор та співробітник Національного інституту біотехнології при університеті ім. Бен-Гуріона Нів Паппо зумів виростити в організмі верблюдиці антитіла, здатні проникнути в ракові клітини і знищити їх. Про це повідомляє vesty.co.il із посиланням на дослідження, яке опубліковано в науковому журналі Journal of Medicinal Chemistry.

Професор Нів Паппо бачить верблюдів кожен день по дорозі в свою лабораторію у Беєр-Шеві, але тільки нещодавно йому спало на думку використовувати їх для боротьби з раком.

Традиційним лікуванням деяких видів раку, таких як рак простати, є хіміотерапія. Це лікування ефективне, але супроводжується високою токсичністю. У результаті руйнуються не тільки ракові, але і здорові клітини, що призводить до серйозних пошкоджень тканин в організмі.

У процесі дослідження професор Паппо і його докторант Ліор Розенфельд змогли створити крихітні антитіла проти раку простати, які можуть міцно причіплятися до ракових клітин (і тільки до них).

Єдині антитіла, які можуть проникати в ракові клітини, — це крихітні антитіла, названі Nanobodies. Їх розмір становить всього 10% від розміру звичайних антитіл. Вони здатні проникати в тверді ракові тканини, виділяти хіміотерапевтичні ліки і швидко виводитися з організму. І ось диво: єдині тварини, які вміють виробляти нанотіла цього типу, — це верблюди і акули

І ось диво: єдині тварини, які вміють виробляти нанотіла цього типу, — це верблюди і акули.

Оскільки в Негеві — пустельному районі Ізраїлю, де розташований університет ім. Бен-Гуріона, — багато верблюдів, професор Паппо обрав саме їх для свого дослідження.

Читайте також: Коронавірус та рак легенів мають схожі симптоми: як відрізнити

Професор Паппо купив верблюдицю і поселив її на верблюжій фермі поруч з університетом. Протягом чотирьох місяців професор і його команда вводили верблюдиця рецептори, що імітують ракові клітини простати, відстежуючи вироблення антитіл в її організмі. Цей процес дуже схожий на вакцинацію, коли ослаблений вірус вводиться в організм людини для вироблення антитіл.

Подальші тести антитіл виявили серед них найбільш ефективні для лікування ракових клітин. Дослідження показало, що антитіла змогли проникнути в ракові клітини, виділити хіміотерапевтичні ліки і знищити ракові клітини без будь-якого пошкодження здорових тканин. Таким чином, цей метод допоможе зменшити побічні ефекти і страждання пацієнта під час лікування раку.

Тепер професор Паппо перевіряє свою ідею в новому дослідженні, присвяченому раку грудей.

Інститут біотехнології перебуває на завершальній стадії підписання комерційної угоди з американською фармацевтичною компанією, яка очолить розробку ліків. Наноантитіла також можуть використовуватися для діагностики раку простати. Їх ін'єкція у вену дозволяє визначити тип раку, стадію його розвитку, метастази, і все це без необхідності інвазивного тесту.

Схожі новини