Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Експерти ВООЗ з'ясували несподівані деталі про походження COVID-19

  • 09.02.2021, 18:30
  • 1 068

Міжнародна група вчених Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) досліджує, як почалася пандемія COVID-19. Ринок Хуанань в Ухані, як і раніше, розглядається як потенційне джерело одного з перших випадків захворювання

Про це пише Sky News.

За даними міжнародної групи з розслідування причин пандемії, «вкрай малоймовірно», що новий коронавірус виник в результаті лабораторного інциденту в Китаї. Дослідники вважають, що найбільш імовірною причиною первісного спалаху стало поширення вірусу від «проміжного виду-господаря» до людини.

Команда відвідала ключові місця в Ухані, де були зареєстровані перші випадки захворювання, і поспілкувалася з пацієнтами, службами швидкого реагування і китайськими вченими.

Наразі все свідчить про те, що новий коронавірус перейшов від тварин до людей, але команда заявила на пресконференції, що ще не впевнена, від яких тварин він перейшов і де це сталося.

Господарями могли бути кажани або ящірки, потім вірус міг перейти на іншу тварину, перш ніж вступив у контакт з людьми. Однак зразки вірусів, виявлені у цих тварин, не були ідентичні SARS-CoV-2.

Читайте також: Були укуси кажанів: китайські вчені порушували норми ВООЗ

Представник Національної комісії охорони здоров'я Китаю професор Лян Ваннян також припустив, що необхідні додаткові дослідження, щоб з'ясувати, чи могли тварини з сімейства котячих бути переносниками вірусу.

Крім того, не можна виключати, що вірус міг бути переданий через заморожені продукти, оскільки на ринку Хуанань в Ухані продавалися заморожені продукти тваринного походження.

Вчені також з'ясували, що новий коронавірус міг циркулювати в регіонах за межами Уханю до перших зареєстрованих випадків спалаху. Неопубліковані дані свідчать, що зразки SARS-CoV-2 були виявлені за кілька тижнів до перших зареєстрованих випадків захворювання в Ухані.

Схожі новини