Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці зможуть повідомляти про корупцію онлайн

  • 05.02.2021, 13:15
  • 595

Верховна Рада ухвалила закон про організацію Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції

Як передає кореспондент Укрінформу, ухвалення в другому читанні та в цілому проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів» (№ 3450), яким передбачається створення Єдиного порталу для повідомлень викривачів корупції, підтримали 253 народних депутати.

«Проєкт закону розроблено з метою організації Єдиного порталу повідомлень викривачів та закріплення гарантії правового захисту викривачів виключно через адвокатів системи безоплатної правової допомоги», — йдеться у пояснювальній записці.

Єдиний портал дозволить забезпечити: високі стандарти захисту інформації, яка отримується від викривачів; єдиний підхід до обробки повідомлень; зменшить ризики несанкціонованого доступу до повідомлень, що отримуються від викривача; значну економію коштів державного бюджету.

Також закон вносить низку взаємоузгоджених змін до Закону «Про запобігання корупції», Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, які гарантуватимуть реалізацію права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Читайте також: «Корупція та девальвація совісті стали нормою життя деяких моїх колег по фракції…«

Передбачається, що повідомлення викривача має містити фактичні дані, що підтверджують вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, які можуть бути перевірені. Викривач має пояснити звідки йому стали достеменно відомі дані про вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Автори очікують, що ухвалення закону забезпечить створення ефективної та захищеної системи отримання, обробки та обліку повідомлень про корупційні, пов’язані з корупцією правопорушення, а також інші порушення Закону «Про запобігання корупції».

Схожі новини