Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пухлину мозку видалили через ніс: прорив в Ізраїльській медицині

  • 04.02.2021, 18:10
  • 831

В Ізраїлі провели операцію з видалення пухлини мозку ендоскопічним методом через ніс

Операцію зробили в лікарні «Іхілов» в Тель-Авіві 60-річній Аді Коен. Пухлина розташовувалася біля основи черепа, поруч зі стовбуром мозку і давила на нього. Це могло призвести до порушення таких важливих функцій організму, як дихання і ковтання, і могло викликати інсульт, пишуть Деталі.

Часто для видалення такої пухлини доводиться відкривати череп, що загрожує різними ускладненнями, а після операції хворому потрібне тривале відновлення. Однак в цьому випадку пухлину вдалося повністю видалити малоінвазивним методом.

Професор Рахель Гроссман, заступниця завідувача відділення нейрохірургії, де проводили операцію, розповіла: «Ендоскопічні операції через ніс дозволяють видаляти пухлини головного мозку малоінвазивним методом, навіть якщо вони знаходяться в глибині мозку. Дослідження, проведені в останні роки в усьому світі, показують, що використання цього методу фахівцями, які мають досвід в ендоскопічної хірургії, може знизити частоту ускладнень після операцій на мозку».

За словами Гроссман, великий досвід, накопичений в останні роки лікарнею «Іхілов» в галуззі ендоскопічних операцій через ніс для резекції пухлин гіпофізу, дозволив виконати цю дуже складну операцію. Дійсно, медичні посередники вже давно повідомляють про можливість проводити такі операції в клініці «Іхілов», їх також проводять і в дитячому медичному центрі «Шнайдер».

Пацієнтка почуває себе добре. Через кілька днів після операції її виписали, і вона не відчуває жодних проблем або обмежень. «Коли я дізналася, що це пухлина мозку, я був впевнена, що все скінчено. У мене немає слів, щоб віддячити лікарів лікарні» Іхілов «за порятунок мого життя», — сказала Ада.

Схожі новини