Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівському ОХМАТДИТі відкривається перша кризова кімната, дружня до дитини

  • 04.02.2021, 17:30
  • 536

Перевагою кімнати є проведення слідчих дій без зайвого психологічного травматизму

Уже в березні у Львівській області відкриється перша кризова кімната, дружня до дитини. Проєкт реалізує БО «Благодійний фонд «Батерфлай» за підтримки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в межах безповоротної фінансової допомоги Г О Центр «Жіночі перспективи» за фінансової підтримки Фундації «Інститут відкритого суспільства», інформує ЛОДА.

Кризова кімната, або «зелена кімната», створена для опитування дітей, які постраждали внаслідок злочину чи стали свідками сексуального насильства або експлуатації, інших злочинів, або такими, які підозрюються в скоєнні злочинів.

Зокрема це:

  • діти, що потрапили в кризову ситуацію;
  • діти, які стали жертвою насильства;
  • діти, які постраждали від торгівлі людьми;
  • діти, які стали жертвою чи свідком злочину;
  • діти з відхиленням в поведінці;
  • діти, які вчинили злочин чи правопорушення;
  • діти з неблагополучних родин тощо.

Перевагою «зеленої кімнати» є проведення слідчих дій без зайвого психологічного травматизму. Цьому сприятимуть і спеціальні методики, дружні до дитини, і комфортна атмосфера приміщення, і технічне оснащення, яке дозволить коректно вести відеозапис допиту. У подальшому, факти, що надасть дитина, можна використовувати як доказ у суді.

Тобто головна мета створення і функціонування «зеленої кімнати» для дітей є їх соціальний і правовий захист, виявлення та документування злочинної діяльності, спрямованої на дітей чи за участю дітей.

Також «зелена кімната» може використовуватися для проведення заходів щодо психологічної профілактики та корекції відхилень у поведінці дітей, виявлення та усунення причин і умов, що сприяють учиненню дітьми злочинів і правопорушень. Важливо, що організація роботи здійснюватиметься на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її вікових та психофізіологічних особливостей.

Важливим є те, що «зелена кімната» буде у Львівській обласній дитячій лікарні «ОХМАТДИТ», тобто тут зможуть отримати допомогу діти з усієї області. Крім того, перевагою такого розташування є, по-перше, цілодобовий режим роботи закладу, по-друге, наявність кваліфікованих спеціалістів, яких можна залучити до роботи в «зеленій кімнаті» у будь-який час доби, по-третє, дитині може знадобитись медична допомога, яку в лікарні нададуть невідкладно.

«Щороку в Україні, на Львівщині, зокрема, збільшується кількість дітей, які постраждали від домашнього насильства. На жаль, зазвичай, скривджені діти приховують те, що з ними сталося. І саме кризова кімната покликана створити усі умови, аби дитина відчула доброзичливу атмосферу та почала спілкуватись з дорослими. Адже, як засвідчує досвід, діти в таких кімнатах краще ідуть на контакт», — зазначила начальник управління з питань праці та сімейної політики департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Уляна Дорош.

Схожі новини