Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Медики у Соснівці голодують, бо хочуть працювати

Через карантин лікарня відновного лікування майже рік простоює

26 медпрацівників лікарні відновного лікування номер 3, що у місті Соснівка, з 3 лютого голодують. Вимагають, щоб роботу лікарні відновили і дозволили приймати пацієнтів. Через карантин у цій лікарні пацієнтів не приймають на відновлення і реабілітацію. Майже рік лікарня перебуває у стані вимушено простою, персоналу виплачують лише дві третини тарифної ставки.

Журналістам медичні працівники зізнаються, що адміністрація лікарні працює, а весь решта медичний персонал змушений перебувати «на простої», очікуючи завершення карантину в Україні. Кажуть, договори з НСЗУ у них підписані про реабілітацію і заборони на реабілітацію під час карантину немає.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Львівської області Ірина Шурпяк пояснює, що діє постанова Кабміну, згідно з якою заборонена планова госпіталізація пацієнтів під час карантину. Приймають «планових» хворих лише ургенція і онкологічні лікарні, тобто ті медичні заклади, де відтермінування наданню допомоги пацієнтам загрожує їхньому життю. Усі решта медичні заклади або перекваліфіковані на час пандемії під ковідних хворих, або очікують, що захворюваність спадатиме, — і тоді лікарні зможуть працювати у звичному режимі. Ірина Шурпяк повідомила, що ніхто не в змозі змінювати постанови Кабміну, адже правила для усіх однакові.

Депутат обласної ради, лікар з Червонограду Анна Ярмола повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, що оскільки готується постанова Кабміну про дозвіл відновити планові госпіталізації, то лікарня відновного лікування у Соснівці може надавати послуги реабілітації людям, які вже перехворіли на ковід, тобто слід адаптуватися під умови часу. Також тим, хто має негативний результат тесту на ковід, можуть надавати послугу реабілітації. Анна Ярмола пропонує, щоб Центр первинної медико-санітарної допомоги проводив тести на ковід, а лікарня відновного лікування якнайшвидше розпочинала свою відновну медичну діяльність таких пацієнтів.

А тим часом

Як стало відомо нещодавно, медпрацівники Львівської обласної лікарні відновного лікування № 3 припинили голодування.

Як повідомляє Суспільне, з посиланням на керівника лікарні Богдана Баранюка, він готує наказ, за яким від 5 лютого працівники виходять на роботу та готують заклад для прийому пацієнтів із понеділка.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень