Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні склалася критична ситуація з запасами вугілля: може виникнути загальносистемна аварія — НКРЕКП

  • 04.02.2021, 11:30
  • 575

За даними НЕК Укренерго, станом на 31 січня запаси палива на складах ТЕС з листопада 2020 року зменшилися у 5,7 раза

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) здійснює перевірки теплових електростанцій (ТЕС) на предмет забезпечення паливом. Про це повідомляється на сайті регулятора.

«Ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій залишається критичною. Щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам», — йдеться в повідомленні.

За даними НЕК Укренерго, станом на 31 січня запаси палива на складах ТЕС з листопада 2020 року зменшилися у 5,7 раза — до 436,8 тис. тонн. 48% запасів вугілля зосереджено лише на двох станціях — Луганській та Слов’янській ТЕС.

Регулятор 25 січня ухвалив рішення провести позапланові невиїзні перевірки ТОВ ДТЕК Східенерго, АТ ДТЕК Дніпроенерго, АТ ДТЕК Західенерго, ПАТ Центренерго та ПАТ Донбасенерго щодо забезпечення теплових електростанцій необхідним резервом відповідного палива для роботи в опалювальний період 2020−2021 років.

«Згідно з пунктом 40 Ліцензійних умов з виробництва електричної енергії, теплові електростанції зобов’язані мати необхідні резерви відповідного палива. У разі виявлення порушень за результатами перевірок НКРЕКП застосує до відповідних суб'єктів господарювання санкції в рамках чинного законодавства», — додали в НКРЕКП.

Схожі новини