Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стало відомо, кого в Україні вакцинуватимуть від COVID-19

  • 03.02.2021, 16:10
  • 606

У першу чергу в Україні вакцинуватимуться мобільні бригади, які надалі будуть проводити щеплення вакциною від COVID-19. На першому етапі імунізації планується вакцинувати 360 тисяч осіб

Про це Суспільному повідомив завідувач відділу стратегії імунізації Центру Громадського здоров'я МОЗ Олександр Заіка.

«Медики будуть щеплюватися. По-перше, потрібно буде щепити мобільні бригади, завдяки яким будуть щеплюватися медики закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на коронавірус. Такі мобільні бригади списки вже сформовані, ми знаємо чітко, дорожня карта визначає кількість мобільних бригад, які будуть залучені на всі етапи вакцинування», — сказав Заіка.

Як раніше повідомляв міністр Максим Степанов, для вакцинування населення створені 572 мобільні бригади. За словами Заіки, після щеплення учасників мобільної бригади розпочнеться вакцинація інших медичних працівників, яких віднесено до групи ризиків.

«Одночасно ми розраховуємо, що, можливо, вже в кінці цього місяця чи інших місяцях будемо отримувати наступні транші, наступні вакцини від COVID-19 в рамках механізму COVAX та через інші механізми. Ми вже будемо підхоплювати тих осіб, які не увійшли до першої хвилі, вакцинувати перший етап, переходити на другий етап, і так охоплювати щепленням всіх тих, хто потребує», — сказав Заіка.

За його словами, в Україні таких осіб з груп медичного та професійного ризику нараховується близько 50%, тобто понад 20 мільйонів українців потребуватимуть щеплення від COVID-19 протягом цього і наступного року.

Як визначали групи ризику

Стосовно формування груп ризику, формування і розмежування, їхній розподіл по етапах, Україна вибрала такий самий шлях, який обирають інші країни, розповів Заіка.

«По-перше, в нас є національна технічна група експертів з імунопрофілактики. Це — потужний склад науковців, представників міжнародних організацій. Також можуть входити до складу на правах дорадчого голосу, але основний склад є національний, потужний із науковців, лікарів, професіоналів, які вже працюють в Україні не один рік», — зазначив він.

Також Заіка додав, що Україна взяла до уваги рекомендації ВООЗ щодо проведення вакцинування, зокрема, серед груп ризику.

«Рекомендації ВООЗ, тобто певний міжнародний досвід теж використовувався. На підставі всіх цих наукових праць було сформовано ці групи ризику і виставлено по пріоритетах, залежно від медичного ризику, професійного ризику, від вікових особливостей, тому на першій хвилі також будуть щеплюватися люди похилого віку, які перебувають в організованих колективах саме для людей похилого віку», — зазначив посадовець.

Як відбуватиметься вакцинація

Заіка нагадав, що на першому етапі українців вакцинуватимуть силами мобільних бригад.

«Буде використано механізм мобільних бригад — це на першому етапі. Таких осіб на першому етапі нараховується понад 360 тисяч, звичайно, вони будуть щеплюватися поступово, і вони будуть отримувати дві дози вакцини від COVID-19. Коли буде завершуватися перший етап, ми будемо поступово переходити на інші», — розповів він.

За словами посадовця, медики розпочнуть вакцинацію інших категорій населення України після того, як стане зрозумілою кількість вакцин, які Україна отримає за межами ініціативи COVAX.

«Коли ми будемо мати ясність щодо постачання вакцин, щодо того, що буде від COVAX, або одночасно будуть надходити до країни інші вакцини, ми будемо залучати осіб з інших етапів, і це не заважатиме проводити вакцинацію і серед них одночасно. Підготовчий процес розпочався ще в кінці минулого року», — розповів він.

Хто складає списки кандидатів на вакцинацію

Як пояснив Заіка, поіменні списки осіб для вакцинації складають центри первинної медико-санітарної допомоги департаменту з питань охорони здоров’я в себе на місцях. Їх визначають відповідно до місця перебування, де працюють медики, та розмежовують по вікових групах.

За словами Заіки, потім списки зберуть та верифікують на національному рівні, після чого визначатиметься почерговість вакцинування та мікропланування щодо вакцинації в кожному з регіонів. При цьому вакцинацію від COVID-19 розділять із щепленнями від інших захворювань.

«Планується створити також додаткових понад 4 тисячі пунктів щеплень, де буде проводитися вакцинація вже на наступних етапах, тому, що на першому етапі будуть використовуватися тимчасові виїзні мобільні сесії. Чому саме створюються тимчасові пункти щеплення? Тому що ні наші, ні міжнародні експерти не радять поєднувати рутинну імунізацію з вакцинацію від COVID-19 — це зовсім різні два процеси, вони будуть відбуватися в різних місцях, тобто в тимчасових щеплюватимуть від COVID-19», — зазначив він.

При цьому він додав, що на тлі пандемії рутинна імунізація в Україні не припиняється та триватиме й надалі. За словами Заіки, усі, хто потрапить до пріоритетних груп ризику, мають отримати вакцину незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

«Незалежно від того, чи укладена декларація з сімейним лікарем, вакцинацію серед пріоритетних груп ризику повинні будуть отримати всі, хто потрапив до цієї дорожньої карти. За попередніми оцінками, людей похилого віку, саме які будуть потрапляти на етапи вакцинації близько 1,9 мільйона. І лише 300 чи 400 з них не уклали декларацію», — розповів Заіка.

Посадовець додав, що для тих, хто не зможе самостійно дістатися до пункту вакцинації, буде використовуватися механізм виїзних сесій.

Схожі новини