Передплата 2024 ВЗ

У Китаї підприємства платитимуть за викиди вуглекислого газу

  • 02.02.2021, 10:15
  • 528

З 1 лютого у Китаї запрацювала система продажу сертифікатів на викиди вуглекислого газу. Так у країні планують боротися із забрудненням атмосфери та змінами клімату

Про це пише CGTN.

Наразі нововведення стосується лише компаній зі сфери енергетики. Сертифікати зобов’язали купувати 2267 енергетичних компаній. Загалом вони викидають у повітря понад 24 тисячі тонн парникових газів щороку (близько 40% річних викидів в Китаї).

Якщо підприємства не використають частину із придбаних ними сертифікатів, то їх можна буде перепродати.

Deutsche Welle зазначає, що Китай є лідером у світі за рівнем забруднення повітря вуглекислим газом, що є однією із причин глобального потепління. Однак Пекін заявляє про намір змінити цю ситуацію та до 2060 року стати кліматично нейтральною країною.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

Вуглецеві викиди накопичуються в атмосфері, створюючи так званий «парниковий ефект»: вони пропускають сонячне світло, але не дають йому розсіятися в космосі. Через це тепло від сонячних променів лишається в атмосфері, поступово її нагріваючи.

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини 21 століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично припустима норма, перевищення якої може призвести до зменшення урожайності рослин і, відповідно, змін в екосистемах світу.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими ж, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.

Схожі новини