Передплата 2024 «Добрий господар»

Мін'юст боротиметься за новий український правопис

  • 01.02.2021, 18:50
  • 742

Міністерство юстиції України оскаржить рішення Окружного адмінсуду Києва щодо скасування постанови уряду, якою запровадили новий український правопис

Про це написав міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

«Рішення не набрало законної сили і не набере найближчим часом, оскільки ми подамо на нього апеляційну скаргу. До закінчення розгляду нашої апеляції постанова Кабміну залишатиметься чинною. Тобто український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним», — написав він.

Малюська додав, що Кабмін ще не отримав рішення і мотивів суду.

«Імовірно, постанова була скасована, оскільки тодішній Кабмін у травні 2019 року порушив процедуру під час її ухвалення. Зокрема, у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ затверджувати таку постанову, було визнано неконституційним», — відзначив міністр.

Він додав, якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться.

«Його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним», — підсумував міністр.

Читайте також: Суд відмінив… новий правопис

Нагадаємо, адвокат Дмитро Ільченко повідомив, що Окружний адміністративний суд міста Києва скасував постанову уряду, якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Згодом, заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць заявила, що уряд збирається оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування нового українського правопису.

Схожі новини