Передплата 2024 ВЗ

Номінанти на «Оскар-2021»: одразу дві українські стрічки потрапили в довгий перелік

  • 30.01.2021, 19:50
  • 822

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила довгий перелік претендентів на «Оскар» у трьох номінаціях, де присутні одразу два фільми українського виробництва

Так, у номінації «Найкращий міжнародний художній фільм» представлена стрічка «Атлантида» («Atlantis») режисера Валентина Васяновича. Вона у вересні 2020 року була обрана Українським Оскарівським комітетом як національний претендент на цю премію, про це передає Громадське.

Події фільму відбуваються у 2025 році, коли Україна перемогла у війні на Донбасі. У зйомках брали участь непрофесійні актори: зокрема колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Фільм знімали в Маріуполі та Києві. Частково зйомки «Атлантиди» профінансувала держава.

Кадр з фільму "Атлантида"
Кадр з фільму "Атлантида"

«Атлантида» вже зібрала багато міжнародних нагород. Спочатку фільм відзначили на Венеційському кінофестивалі в секції «Горизонти», потім він отримав чотири гран-прі, його показали на понад 50 фестивалях.

Зрештою, картину придбав HBO Eastern Europe і дистриб’ютори трьох європейських країн. У січні 2021-го «Атлантиду» почали показувати на великих екранах у США.

А за номінацію «Найкращий документальний повнометражний фільм» змагається стрічка режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» («The Earth is Blue As an Orange»). Фільм розповідає про життя родини Гладких-Трофимчук із Красногорівки, що знаходиться за кількасот метрів від лінії фронту на Донбасі. Мама Аня та її четверо дітей знімають кіно про самих себе, а Ірина з командою фільмують це.

Кадр з фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»
Кадр з фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»

«Земля блакитна, ніби апельсин» — це дебютна повнометражна робота Ірини Цілик. Вона вже отримала приз за найкращу режисуру на американському фестивалі Sundance, пізніше перемогла у двох головних категоріях українського Docudays.

В обох номінаціях короткі переліки з 15 номінантів будуть оголошені 9 лютого. Остаточних претендентів мають оголосити 15 березня, а сама церемонія вручення «Оскарів» відбудеться 25 квітня. Зазвичай «Оскар» вручають у лютому, але у 2021 році академія вирішила перенести захід у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Схожі новини