Передплата 2024 «Добра кухня»

Українська команда перемогла у найпрестижнішому конкурсі NASA

  • 30.01.2021, 11:10
  • 706

Журі найбільшого міжнародного космічного хакатону NASA Space Apps Challenge 2020 обрало 7 переможців серед 2303 проєктів-учасників

У номінації «Найкраще використання технологій» перемогу здобув проєкт універсального космічного конектора, який розробила українська команда FireWay. Про це пише Дніпроград.

FireWay — команда 6 молодих інженерів, фізиків, астрономів та ентузіастів космосу з України. Вони презентували проєкт універсального космічного конектора, який потенційно може використовуватись для дозаправлення супутників паливом на орбіті. Таким чином, пристрій дозволяє збільшити термін експлуатації космічних апаратів та зробити їхні запуски економічно вигідними. У жовтні 2020 року FireWay стала переможцем локального відбору у Дніпрі, обійшовши 17 команд-учасників.

До складу міжнародного журі хакатону NASA Space Apps Challenge увійшли експерти NASA, ESA (Європейська космічна агенція), JAXA (Агентство аерокосмічних досліджень Японії) та інших партнерських агенцій. Вони обрали переможців у 6 номінаціях:

  • Best Use of Data («Найкраще використання даних»)
  • Best Use of Technology («Найкраще використання технологій»)
  • Galactic Impact («Галактичний влив»)
  • Most Inspirational («Найбільш надхненний»)
  • Best Mission Concept («Найкраща концепція місії»)
  • Best Use of Science («Найкраще застосування науки»)

Проєкт FireWay став кращим у номінації «Best Use of Technology» — рішення, яке демонструє найбільш інноваційне використання технологій.

FireWay уже створили прототип свого пристрою для з’єднання космічних апаратів у космосі. Він дозволить забезпечити передачу енергії та елементів палива між апаратами, зокрема супутниками. Серед 23 завдань, які запропонували експерти NASA для вирішення протягом хакатону, команда обрала те, яке об’єднувало космос та інженерію.

«Оскільки у нашій команді є інженери, науковиця та програміст, ми вирішили пошукати тематику, яка дозволить всім проявити себе максимально ефективно і тому обрали категорію Let’s connect», — поділилась учасниця команди Олена Компанієць — молодша наукова співробітниця Головної астрономічної обсерваторії НАН України.

В Україні NASA Space Apps Challenge проводиться з 2016 року. NASA Space Apps Challenge — це 48-годинне змагання для інженерів, програмістів, дизайнерів та ентузіастів космічних технологій. Під час хакатону учасники з усього світу працюють над створенням проєктів, що використовують космічні дані. З 2017 року локальним організатором хакатону в Дніпрі виступає ГО «Асоціація Ноосфера», заснована філантропом та підприємцем Максом Поляковим.

Українські команди вже досягали успіхів у хакатонах минулих років. Команда Spacer з Дніпра увійшла в ТОП-10 команд хакатону у 2017 році в номінації People’s Choice («Вибір аудиторії»). Роком раніше — у 2016 — команда Mars Hopper з Києва стала переможцем у тій самій категорії з прототипом безпілотного автоматизованого літака для дослідження Марса. До речі, головний інженер команди Mars Hopper Олександр Буткалюк був ментором на локальному хакатоні Space Apps Dnipro 2020 та консультував учасників FireWay.

Схожі новини