Передплата 2024 «Добра кухня»

Закон про референдум: Зеленський порівняв депутатів із гепардами

  • 29.01.2021, 11:55
  • 492

Президент Володимир Зеленський вважає, що вміння окремих українських політиків “перефарбовуватись” швидше за найспритнішу в світі тварину — гепарда

Таку думку він висловив у новому влозі, коментуючи голосування за закон про референдум, коли деякі депутати висловлювалися проти цього закону, однак нині змінили свою позицію.

«Вважається, що найшвидша істота на планеті — це гепард. Насправді, це не так, це окремі депутати і швидкість, із якою вони «перефарбовуються»: спочатку ці люди були категорично проти референдуму, але, бац, вуаля, і тепер вже ініціюють референдум з п’яти питань чи скількох там. Думаю, мем Facepalm можна зробити офіційним логотипом цієї політичної сили і слоган: «20 років на ринку перевзувань», — сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський пообіцяв балотуватися на другий президентський термін

Президент запевнив, що затверджений Верховною Радою закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» надає можливість усім громадянам України вирішувати питання щодо життєдіяльності країни. На його думку, деякі політики «втрачають частину впливу», тому критикують цей закон.

Нагадаємо, Верховна Рада 26 січня ухвалила закон про референдум.

За предметом всеукраїнський референдум може бути: 1) про затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; 2) про вирішення питання загальнодержавного значення; 3) про зміну території України; 4) щодо прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону України (законодавчий референдум).

Водночас, згідно із законом, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання: що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; щодо питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

27 січня лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила має намір ініціювати проведення референдумів з п'яти питань. Водночас Тимошенко назвала закон про референдум «поганим». На її думку, «звичайні люди ніякого референдуму провести не зможуть через бюрократичні процедури», й запевнила, що «Батьківщина» допоможе народу проявити свою волю.

Схожі новини