Передплата 2024 ВЗ

Політики уже придумали теми для референдумів

Не встигло висохнути чорнило на законі про всенародний референдум (документ ще не підписав президент), а вже з’явилися охочі випробувати цей “інструмент публічної демократії”

Про необхідність проведення референдуму обмовилася лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко — хоча ні сама вона, ні її однопартійці за відповідний закон не голосували.

Тимошенківці хочуть ініціювати все­народне опитування із п’яти тем (оскіль­ки у бюлетені має бути лише одне за­питання, то, очевидно, має бути і п’ять референдумів). «Біло-серцеві» хочуть запитати у громадян, як вони ставлять­ся до того, щоб український газ і атомну електроенергію із 30-відсотковою рен­табельністю віддати українцям? А ще — чи варто продавати землю сільсько­господарського призначення, держав­ні газогони, залізницю, Укрпошту тощо? У «Батьківщині» мають також намір за­питати у людей, чи погоджуються вони з тим, щоб легалізувати марихуану й гральний бізнес.

Ідея Тимошенко з референдумами це, напевно, та сама «фішка», на яку по­літологи чекали від ЮВТ після зміни нею зовнішнього образу. Багато хто казав, що після того, як лідер «Батьківщини» у котрий раз «переінакшила» себе, від неї слід чекати сюрпризів.

До слова, перший віцеспікер Вер­ховної Ради Руслан Стефанчук зая­вив, що річних квот на референдуми не встановлено, їх можна проводити необ­межену кількість. Тож чекайте на «парад референдумів»…

Схожі новини