Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

COVID-язик і не тільки: вчені розповіли про нові симптоми коронавірусу

  • 28.01.2021, 16:55
  • 2 979

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в Британському журналі дерматології, набряклий або вкритий плямами язик може бути ознакою коронавірусної інфекції

Про це повідомляє Sciencealert.

Вчені виявили, що кожен четвертий пацієнт з коронавірусом помітив зміни на своєму язиці, зокрема набряк, виразки, опуклості на поверхні слизової, а також білі плями. Невеликий відсоток пацієнтів також повідомив про печію в роті.

Ці результати базуються на спостереженні за 666 пацієнтами з COVID-19 і легкою або помірною пневмонією в польовому госпіталі в Іспанії. Симптоми часто поєднувалися з втратою почуття смаку.

За словами епідеміолога з Лондонського королівського коледжу, професора Тіма Спектора, у кожного п’ятого інфікованого на коронавірус спостерігаються симптоми, які не зафіксовані в офіційному переліку медичного університету Британії.

Поки не ясно, чи можуть ці симптоми бути широко розповсюдженими. Оскільки пацієнти, залучені до дослідження, мали легку форму коронавірусу, дослідники не впевнені, чи може цей симптом, що отримав назву «COVID-язик», також з`явитися у людей із важкою формою хвороби.

Читайте також: Медики визначили 205 симптомів «постковіду»: коли йти до лікаря

Це дослідження також показало, що близько 40 відсотків пацієнтів мали проблеми зі шкірою на долонях або ступнях ніг. До них належать печіння, почервоніння, лущення шкіри і невеликі шишки. Приблизно у кожного десятого пацієнта також з’явився висип.

«Почервоніння і набряк кистей і стоп, плями червонувато-коричневого кольору можуть допомогти нам діагностувати інфекцію COVID-19, тому варто звернути на це увагу», — повідомили автори дослідження.

Схожі новини