Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Щоб бачити краще...

  • 23.01.2021, 11:00
  • 1 947

З віком гострота зору падає: іноді перед очима з’являються мушки, часто зображення затуманюється

Це — перші ознаки катаракти (помутніння кришталика). Чи то через велике навантаження на очі, чи через несприятливі екологічні умови, але сьогодні ця хвороба «помолодшала» — трапляється навіть у 35-річних! І все ж зберегти хороший зір до глибокої старості і призупинити розвиток катаракти цілком можливо. Для цього фітотерапевти радять вживати фреші. Змішайте по одній частині свіжовитиснутого соку моркви, селери, петрушки і листя салату і пийте по третині склянки тричі на день перед їдою.

Така сокотерапія може три­вати до трьох місяців. Якщо не­має можливості готувати таку суміш, можна змішати три час­тини соку моркви і одну — пе­трушки. Пити так само — по треті склянки тричі на день пе­ред їдою.

Покращують зір і настої лі­карських трав. Дві столові лож­ки подрібнених квіток кален­дули залийте двома склянками окропу, настоюйте пів години, процідіть. Пийте по пів склянки чотири рази на день. Цією ж на­стоянкою треба промивати очі кілька разів на добу.

Столову ложку подрібнених коренів пирію повзучого залий­те склянкою окропу. Закутайте і настоюйте 10−12 годин. Настій пити теплим (!) по чверті склян­ки чотири рази на день перед їдою. Цим же профільтрованим через лляне полотно настоєм промивати очі і робити з нього примочки.

У випадку часткової втра­ти зору, а також якщо очі вже вражені катарактою, для стабі­лізації стану незамінна насто­янка з мокрецю. Для приготу­вання настою візьміть столову ложку подрібненої трави мо­крецю, залийте склянкою окро­пу, дайте настоятися годину-дві, процідіть. Пити настоянку треба теплою по чверті склян­ки чотири рази на день. Цією ж настоянкою можна промивати і закапувати очі. Мокрець дуже корисно додавати й до різних страв — він поліпшує смак сала­тів, супів.

Олена Плиска для «ВЗ»

Схожі новини