Передплата 2024 «Добра кухня»

У Чернівецькій області знайшли зуб мамонта: неймовірні фото

  • 21.01.2021, 20:15
  • 2 101

У Чернівецькій області вчені знайшли зуб мамонта, якому близько 300 тисяч років. Археологи виявили цікаву знахідку під час розкопок палеолітичної стоянки Молодова V на березі Дністра

Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо рештки різних мамонтів. З того, що вже опубліковано, у нас є знахідка так званого Хазарського мамонта (лат. Mammuthus trogontherii chosaricus), його зуб. Це один з предків звичайного шерстистого мамонта, який жив близько 300 тисяч років тому. Його знайшли поблизу палеолітичної стоянки на Дністрі Молодова V», — розповів професор кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Чернівецького університету Богдан Рідуш.

За його словами, зуб знайшли минулої зими. Через низький рівень води в Дністрі саме в цей час найкраще проводити наукові дослідження.

Читайте також: Археологи розкопали храм єгипетської царівни Нейт: приголомшливі фото

«На території області відомі кілька опорних, тобто добре досліджених багатошарових палеолітичних стоянок. Найвідоміша з них — це Молодова V. Вона розташовується в долині Дністра. Торік рівень водосховища впав, була також тепла зима, і ми їздили дивитися розріз цієї стоянки. Там знайшли багато цікавих останків. Крім зуба мамонта, ми знайшли і кілька зубів коней, яким також близько 300 тисяч років. Вони відрізняються за розмірами і за морфологією від нинішніх коней», — говорить Рідуш.

Учений додав, що зуб зараз є найдавнішою знахідкою останків мамонта, які коли-небудь виявляли на території Буковини.

Після досліджень знахідку передадуть до природознавчого музею ЧНУ.

Схожі новини