Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Комітет Ради підтримав легалізацію вогнепальної зброї

  • 21.01.2021, 19:15
  • 661

20 січня Комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт щодо обігу цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї №4335

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Ініціатори законопроєкту зазначили, що у ньому передбачено врегулювання відносин, пов’язаних з обігом цивільної вогнепальної зброї.

Зокрема, пропонується встановити такі категорії цивільної вогнепальної зброї:

  • А — автоматична вогнепальна зброя;
  • В — гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);
  • С — короткоствольна вогнепальна зброя;
  • D — довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;
  • Е — довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Власники певної категорії зброї отримають посвідчення за аналогією з посвідченням водія. У цьому документі зазначаються категорії зброї, яку може набути власник, а на кожну одиницю зброї запроваджується технічний паспорт, у якому будуть вказані відомості про власника та серійний номер зброї.

Власниками зброї можуть стати особи, які:

  • не мають медичних протипоказань;
  • не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку за злочини передбачені Розділами I, II, III, IV, VI, IX, XII, XIII, XIV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, XX Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих);
  • не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17 219, 17 220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 186, 1868, 187, 190−1956, 203, 2031, 2041, 2042−2044 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Автори законопроєкту також пропонують запровадити обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

У рамках проєкту закону передбачено створення Єдиного державного реєстру цивільної зброї та встановлюються засади його ведення.

Читайте також: Кіберполіція пропонує легалізувати в Україні криптовалюту

Поміж іншого, запроваджуються курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування, визначаються заборонені до цивільного обігу вогнепальна зброя, бойові припаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання.

Раніше президент України Володимир Зеленський не підтримав петицію про легалізацію зброї, назвавши такий крок передчасним.

Натомість вже колишній Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що в нашій країні варто легалізувати зброю і проституцію.