Передплата 2024 «Добрий господар»

Дотації - для “планово-збиткових”

Чи повинні усі львівські комунальні підприємства бути прибутковими?

У львівській мерії роками дискутують: чи доцільно дотувати з міського бюджету комунальні підприємства? Чиновники кажуть, що доцільно, і наводять свої аргументи. Деякі депутати мають у цьому сумнів і стверджують, що ЛКП мають самі заробляти на своє утримання. Утім, міські обранці регулярно на сесії виділяють кошти, аби поповнювати статутні капітали львівських КП.

Нещодавно на одному з ефірів депутат ЛМР від «Варти» Валерій Веремчук заявив: «У Львові є лише одне прибуткове комунальне підприємство — так зване похоронне бюро. Інші — у глибокому мінусі».

Веремчук є автором ухвали сесії ЛМР від 2018 року — про обов'язковий аудит комунальних підприємств компаніями, які відповідають міжнародним стандартам.

«Після ініційованого мною аудиту виявилося, що частина підприємств, а саме найбільші з них, є збиткові, так би мовити, планово-збиткові, — сказав, зокрема, пан Валерій. — Це „Львівтеплоенерго“, „Львівводоканал“, АТП-1, „Львівелектротранс“ тощо. Вони роками отримували найбільші дотації з міського бюджету. Тарифи на воду чи тепло тощо, як відомо, регулюються Національними комісіями, і саме тому, мовляв, ці підприємства збиткові. Як на мене, досить поверхневе пояснення. Бо, наприклад, у „Львівводоканалі“ втрати води — 54%, і немає належного обліку цих втрат. Можна оптимізовувати витрати паливно-мастильних матеріалів, зменшувати енергозатратність… Але у мерії не поспішають з'ясовувати, що потрібно змінити в роботі того чи іншого комунального підприємства, аби воно перестало бути збитковим».

«Та сама „Муніципальна варта“: чому оплата її послуг має йти напряму через бюджет? Є ринок, і є багато компаній, які надають подібні послуги… Та сама ситуація по міських шляхоремонтних підприємствах, як прибирають і ремонтують дороги. Отримують дотації, їм купують техніку. Але вони теж неефективні, затратні, і сьогодні вже багато інших підприємств мають таку ж техніку і можуть вигравати тендери. Не потрібно місту тримати масу техніки, на якій потім нема кому працювати. Треба відкривати ринок — так, як ми це зробили із ЖЕКами, яких змінили приватні управлінські компанії. Тобто там, де можливо, монополію комунальних підприємств треба скасувати. Це загальноєвропейська практика».

Натомість у виконавчих органах міськради дотримуються іншої думки.

«Зовсім вони не «всі збиткові, крім похоронного бюро», є і прибуткові підприємства. Якщо зараз маємо деякі збиткові, то на це є об'єктивні причини, і ми це все жорстко контролюємо, — розповіла «ВЗ» заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк. - У моєму підпорядкуванні — 15 комунальних підприємств. Це 7 великих («Львівтеплоенерго», «Залізничтеплоенерго», «Львівводоканал», АТП-1, «Львівелектротранс», «Львівавтодор», «Львівсвітло») і 8 менших (чотири шляхоремонтні підприємства (ШРП), комбінат ритуальних послуг, ЛКП «Лев», ЛКП «РАС» (аварійна служба) і «Рембуд»). Щороку до 1 листопада вони всі дають свої фінансові плани — як працюватимуть на наступний рік. Зараз маємо такі плани на 2020 рік і щомісяця перевіряємо, чи вони виконуються, аналізуємо, є збитки чи ні. Зараз вже бачимо їхній плановий фінансовий результат за 2020 рік (точний результат матимемо наприкінці січня, бо в січні ще збирають кошти за грудень). Отож, сім з цих підприємств (зокрема, чотири ШРП, комбінат ритуальних послуг, ЛКП «Лев» і ЛКП «РАС») будуть прибутковими, а вісім — очевидно, збитковими. Чому? Це і тарифна політика (збільшення вартості газу, транспортування, мінімальної зарплати, яка закладена в тарифі), і пандемія (наприклад, перевозити в транспорті можна тільки сидячих пасажирів, і це впливає на виручку). Такі чинники впливають на те, що наші великі підприємства є збиткові і необхідно певну суму дотувати з міського бюджету, аби вони належним чином забезпечували життєдіяльність міста.

Щодо цифр, то ШРП Личаківського району має плюс 3 млн. 526 тис. грн. (нагадую, остаточний результат буде в лютому). ШРП Галицького району — плюс 2 млн. 281 тис. ШРП Залізничного району — плюс 1 млн. 559 тис. ШРП Шевченківського району — плюс 570 тис. Комбінат ритуальних послуг — плюс 1 млн. 06 тис. грн., ЛКП «Лев» — плюс 274 тис., ЛКП «РАС» — плюс 174 тис. грн. Діяльність кожного нашого великого підприємства контролює і незалежний аудит. Його проводять відповідні компанії, в тому числі й іноземні. Кожне з наших підприємств проводить тендер на послуги незалежного аудиту. Крім того, щороку проводиться плановий державний аудит, так звана ревізія Держаудитслужби України. Наприклад, протягом 2018 — 2019 років у нас проводилася ревізія і незалежний аудит протягом 1590 днів. Це дуже багато. Звіти про ці перевірки є на сайті Держаудитслужби, результати незалежного аудиту — на сайті Львівської міської ради".

Схожі новини