Передплата 2024 «Добрий господар»

Археологи дізналися, як виглядала перша європейська валюта

  • 21.01.2021, 16:35
  • 585

Європейці бронзової доби використовували кільця і леза сокир як ранню форму валюти

Археологи з Лейденського університету зробили такий висновок, ґрунтуючись на вивченні артефактів із 113 різних скарбів — ці предмети виявилися дуже схожими за розміром і вагою, повідомляє Science.alert.

Учені попросили добровольців згрупувати предмети з більш ніж 5000 виявлених об'єктів відповідно до їх маси, зваживши їх в руці. Близько 70-ти відсотків вивчених бронзових кілець були досить схожі за масою — в середньому близько 195 грамів. Деякі набори лез сокир можна було систематизувати так само.

Як зазначають вчені, нагромадження цих предметів часто знаходили в одному місці, а отже, вони могли використовуватися як примітивна форма валюти, яка існувала доти, доки в середині бронзового віку не з`явилися більш точні інструменти для зважування.

«Євро доісторичних часів являли собою бронзові кільця і сокири. Ці артефакти ранньої бронзової доби були стандартизовані за формою та вагою і використовувалися як рання форма грошей», — кажуть автори дослідження.

Читайте також: У Білгород-Дністровській фортеці знайшли цінний артефакт часів Османської імперії

За словами дослідників, в Чехії є область перетину, де кільця і леза сокир траплялися разом, тому є припущення, що предмети могли використовуватися по-різному в різних регіонах, зокрема для демонстрації власного багатства.

Те, що люди в ранній бронзовій добі торгували предметами, настільки схожими за зовнішнім виглядом і вагою, вказує на існування «товарних грошей». Окрім того, кільця і леза сокири мали бути схожими, інакше вони втрачали цінність.

Дослідники вважають, що ці системи могли підштовхнути наших предків розробити точніші ваги, щоб правильно виміряти, наскільки важкою або легкою була річ, і, таким чином, визначати скільки вона могла б коштувати.

«Походження грошей і створення узгоджених систем вимірювання є одними з найбільш значних доісторичних досягнень людського інтелекту», — пишуть дослідники в своїй статті.

Схожі новини