Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Сицилії прокинувся найбільший вулкан Європи

  • 21.01.2021, 14:55
  • 658

У понеділок, 18 січня, один із кратерів вулкану Етна в Італії почав вивергати лаву. Станом на сьогодні активність вулкана продовжує зростати

Про це повідомляє ресурс Volcanodiscovery.com.

У понеділок один із численних кратерів, розташований на південно-східному схилі Етни, почав вивергати потоки лави. Це супроводжувалося викидом стовпа попелу та диму, поштовхами ґрунту та інфразвуковим тремором.

Вранці 19 січня активність вулкана почала падати, однак станом на зараз, активність вулкана знову зростає.

«Зараз демонструє інтенсивні та майже постійні стромболіанські вибухи», — йдеться у повідомленні.

Відзначимо, що такий тип виверження пов'язаний з більш в'язкою основною лавою, що викидається різними за силою вибухами із жерла, утворюючи порівняно короткі та потужні лавові потоки.

Читайте також: Гаваї трусить: виверження вулкану викликало потужний землетрус

Як відомо, Етна — старовулкан, що розташований на східному узбережжі Сицилії. Це найвищий наразі діючий вулкан у Європі.

За різними даними його висота становить від 3326 до 3350 метрів, вона постійно змінюється внаслідок вивержень та викидів попелу.

За різними даними, в горі Етна розташовано від 200 до 400 вулканічних кратерів. Кожні три місяці один з них викидає потоки лави. Кожні 150 років внаслідок виверження руйнується одне із селищ, розташованих поруч з вулканом.

Схожі новини