Передплата 2024 «Добрий господар»

Наскільки ефективна вакцина Pfizer від мутованого коронавірусу: дослідження

  • 21.01.2021, 11:35
  • 515

Вакцина від COVID-19, розроблена Pfizer і BioNTech, захистить від більш заразного варіанту коронавірусу, виявленого у Великій Британії, який поширився по всьому світу

Про це компанії повідомили в середу, 20 січня, передає УНН.

У релізі компаній зазначено, що «сьогодні Pfizer і BioNTech оголосили про результати дослідження in vitro, яке надає додаткові дані про здатність сироваток щеплених вакциною BNT162b2 Pfizer-BioNTech від COVID-19 нейтралізувати британський штам SARS-CoV-2, також відомий як лінія B.1.1.7 або VOC 202 012/01». Результати були опубліковані на порталі препринтів bioRxiv і відправлені в журнал, що рецензується.

«Сироватки учасників раніше описаних досліджень в Німеччині на фазі ½ придушували псевдовірус, що містить штам SARS-CoV-2 з Великої Британії, у такому діапазоні нейтралізації, який вважається біологічно еквівалентним типу шипа, що не мутував, уханьського SARS-CoV-2», — йдеться в релізі компаній.

У компаніях уточнюють, що такі результати «роблять вірогідним, що COVID-19, викликаного британським варіантом вірусу, також можна запобігти шляхом імунізації BNT162b2 (назва вакцини Pfizer/BioNTech)».

Pfizer і BioNTech вказують, що «натхнені цими ранніми результатами дослідження in vitro». І додають, що для моніторингу ефективності вакцини Pfizer-BioNTech від COVID-19 в запобіганні COVID-19, викликаного новими варіантами вірусу, необхідні додаткові дані.

Читайте також: Ляшко: Україна в лютому може отримати COVID-вакцину від Pfizer

Також вони вказують, що наразі для вакцин від COVID-19 не встановлено поріг зниження ефективності, який би вказував на необхідність змінити вакцину, додаючи: якщо в майбутньому це буде потрібно, то гнучка технологія, яку застосовує BioNTech, «цілком підходить для забезпечення такого коригування».

Відзначимо, 14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини.

За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, виявлений вже у 60 країнах і територіях.

Схожі новини