Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За Байдена Україну очікує "новий рівень уваги", - Волкер

  • 21.01.2021, 08:35
  • 513

Двопартійна підтримка України з боку Сполучених Штатів триватиме за президентства Джо Байдена, але увага до неї може зрости

Таку думку висловив колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю Радіо Свобода.

Коментуючи перспективи розвитку ситуації на Донбасі за нового президента США, Волкер вказав на те, що це залежить передусім від готовності Росії припинити агресію.

«Питання в тому, чи Росія хоче зупинити війну, чи ні. Зараз Путін, на мою думку, вважає, що війна служить його цілям: вона розхитує Україну, дещо дестабілізує її, вона утримує її від взаємодії з Європою, від взаємодії з НАТО. Тому, я думаю, Путін хоче, щоб війна тривала», — сказав Волкер.

Він висловив думку, що Захід «більше тиснути на Росію», аби її президент Володимир Путін «побачив, що він нічого не здобуває, окупуючи частини України, а тільки платить дуже високу ціну за це».

На думку експредставника Державного департаменту з питань України, варто очікувати більшої присутності української теми на порядку денному Вашингтону.

«Буде й нове: нові обличчя і новий рівень уваги. Під час останнього року адміністрації Трампа США майже не брало участь у вирішенні українських питань. Я думаю, за часів адміністрації Байдена все зміниться», — спрогнозував Волкер.

Читайте також: Байден і Україна. Ілюзії, від яких треба відмовитися

Загалом ексдипломат прогнозує, що політика Вашингтону щодо підтримки Києва не зміниться. Це стосується як суверенітету та територіальної цілісності України, так і економічних реформ. Волкер оцінює цю підтримку як двопартійну, підтримувану і в Палаті представників, і в Сенаті Конгресу США.

«За час адміністрації Трампа ми з самого початку досягли значного прогресу зі встановлення політики невизнання щодо захоплення Росією Криму, зняття заборони на постачання озброєнь, зокрема ми змогли доставити корисне оборонне обладнання, ті ж „джавеліни“. І все це залишиться і за адміністрації Байдена», — вважає він.

Нагадаємо, Джо Байден опівдні 20 січня склав офіційну присягу і набув повноважень 46-го президента Сполучених Штатів.

Схожі новини