Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені розкопали одного із найбільших динозаврів у світі

  • 20.01.2021, 20:45
  • 1 795

Палеонтологи відшукали гігантського титанозавра з аргентинської формації Канделерос віком близько 98 мільйонів років

Про це вони пишуть у журналі Cretaceous Research. Скам’янілість вказує на одного з найбільших серед знайдених завроподів, який, можливо, перевищує у розмірах патаготитана.

Що відомо про титанозаврів?

Завроподи, що належать до групи титанозаврів, були найрізноманітнішими і найпоширенішими серед усіх великих наземних травоїдних тварин Південної півкулі протягом крейдового періоду. Їхні скам’янілості були виявлені на всіх континентах. Титанозаври становлять приблизно одну третину серед відомого різноманіття завроподів.

Деякі групи титанозаврів вважають наймасивнішими наземними тваринами, відомими науці, тоді як інші не були важчими за сучасну худобу. Види титанозаврів, маса яких перевищувала 40 тонн, походять переважно з Патагонії. Скам’янілості цих динозаврів були надзвичайно фрагментарними, хоча нещодавні відкриття більш повних таксонів дозволили краще їх вивчити.

Патаготитан, рід титанозаврів. Mariol Lanzas / Wikimedia Commons
Патаготитан, рід титанозаврів. Mariol Lanzas / Wikimedia Commons

Що відшукали вчені?

В аргентинській формації Канделерос дослідники знайшли скам'янілість титанозавра віком 98 мільйонів років. Їм вдалося виявити 20 передніх та 4 задніх хвостових хребці, а також декілька апендикулярних кісток. Хоча анатомічний аналіз наразі не дозволяє розглядати цей екземпляр як новий вид, віднести його до вже відомих видів та родів титанозаврів не можна через чіткі відмінності. Знахідка є однією з найбільших серед завроподів та, імовірно, перевищує за розміром навіть патаготитана.

Читайте також: Менше, ніж колібрі: у бурштині знайшли крихітного динозавра

Відкриття також виявляє, що ці масивні завроподи жили приблизно в той самий час, що і менші представники цієї групи. Це вказує на складну екосистему травоїдних динозаврів, кожен з яких посідав окрему екологічну нішу.

Схожі новини