Передплата 2024 «Добрий господар»

Інавгурація президента США - хроніка подій (наживо)

  • 20.01.2021, 19:00
  • 799

Інавгурація Джо Байдена відбудеться на тлі безпрецедентних заходів безпеки

Хроніку інавгураційного дня розповідають #Букви.

На інавгурації Байдена і Гарріс не буде Трампа, зате її відвідають подружжя Обама, Буш і Клінтон.

18:36 — Майк Пенс також залишив вітальну ноту для Камали Гарріс. Текст записки не розголошується. До слова, Пенс і Гарріс поговорили по телефону минулого тижня.

18:33 — Судді SCOTUS прибули до Капітолія. Верховний суддя Джон Робертс присягне Джо Байдену як 46-му президенту США. Суддя Соня Сотомайор присягне Камалі Гарріс на посаді віцепрезидентки.

18:26 — Також на інавгурацію прибули колишній президент Білл Клінтон та кандидат у президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Через кілька хвилин також прийшли колишній президент Джордж Буш та колишня перша леді Лора Буш, колишній президент Барак Обама та колишня перша леді Мішель Обама.

Найстарший президент Джиммі Картер, якому 96 років, на церемонії не очікується.

18:18 — «Я люблю тебе, Джиллі, і я дуже вдячний за те, що ти зі мною на початку майбутньої подорожі», — Байден зворушливо звернувся до дружини.

18:11 — Тим часом законодавці та VIP-гості займають свої місця біля Капітолія.

18:07 — Обраний президент Джо Байден щойно прибув до Капітолія США зі своєю дружиною Джилл Байден.

Обрана віцепрезидентка Камала Гарріс та її чоловік Дуг Емгофф також підіймалися сходами Капітолія США поряд з Байденом.

18:03 — На церемонію інавгурації Гарріс проведе Юджин Гудман, співробітник поліції Капітолія, який самотужки зупинив натовп під час заворушень. Помічник Байдена заявив, що Гудман отримав нову посаду. Він супроводжуватиме Гарріс у ролі виконувача обов’язки заступника сержанта Палати збройних сил.

17:15 — Джо Байден стане найстаршим президентом в історії США, який склав присягу. Наймолодшим вважається Теодор Рузвельт, який склав присягу у 42 роки, повідомляє видання The New York Times.

17:11 — Меланія Трамп залишила Джилл Байден «коротку вітальну листівку», повідомляє джерело CNN. Незрозуміло, де залишили цю листівку та її зміст.

17:07 — Тим часом Байден у передчутті своєї інавгурації опублікував емоційний твіт.

«Це новий день для Америки», — написав він.

17:02 — День інавгурації Байдена вперше за три десятиліття буде сонячним. Востаннє така погода була під час інавгурації Білла Клінтона.

Однак синоптики прогнозують, що цей день буде надзвичайно вітряним та холодним. Очікується +9 градусів за Цельсієм.

До речі, під час інавгурації Трампа у 2017 році було ще холодніше — +7 градусів за Цельсієм. Однак тоді йшов дощ.

16: 18 — Трамп відмовився від традиційної промови, яка демонструє люб’язну риторику колишнього президента та мирний перехід влади. Цю промову Трамп повинен був виголосити після прибуття на базу Ендрюс у Флориді.

Однак політик відмовився це робити після того, як прочитав підготовлений помічниками текст вранці 20 січня. На базі Ендрюс демонтували підготовлені телесуфлери. Текст промови невідомий.

16:10 — За даними CNN, останню ніч у Білому Домі Трамп провів в оточенні сім’ї. Він підписував останні укази про помилування. Разом із ним була донька Іванка Трамп. Вона декілька разів телефонувала помилуваним.

Відчувалася «гірка насолода». Зазначається, що Трамп навіть відчував полегшення, оскільки послаблювався тиск на нього як президента.

Він покинув Білий дім з Меланією на гелікоптері та полетів у сонячну Флориду на базу Ендрюс. На інавгурації його не буде. Іванка Трамп та Джаред Кушнер не приєдналися до них.

15:06 — як повідомляє телеканал Fox News, сьогодні Джо Байден підпише 17 законодавчих актів, наказів про скасування деяких указів Трампа. Байден припинить фінансування будівництва стіни з Мексикою. Він вважає, що є кращий спосіб витратити ці гроші. Новообраний президент підпише документ про приєднання до Паризької кліматичної угоди. Нагадаємо, що адміністрація Трампа офіційно вийшла з угоди в минулому році.

Байден також підпише розпорядження про «відновлення і підтримку суспільної довіри і уряду» та зобов’яже кожного представника виконавчої влади підписати «присягу етики», яка гарантує, що співробітники будуть діяти в інтересах американського народу, а не для особистої вигоди.

15:00 — 8 грудня 2015 року відбувся виступ віцепрезидента США Джо Байдена перед народними депутатами України. Тоді Байден заявив, що США ніколи не визнають анексію Криму, а також запевнив у тому, що США і надалі будуть фінансувати проведення структурних реформ в Україні.

14:48 — у Білий дім, крім Джо Байдена та його дружини, заїдуть їхні собаки — Мейджор та Чемп. У попередника Байдена — Дональда Трампа — не було домашніх тварин.

Схожі новини