Передплата 2024 «Добра кухня»

Безпрецедентна подія: Трамп покине Вашингтон із "ядерною валізою"

  • 20.01.2021, 08:35
  • 921

Чинний президент США Дональд Трамп має намір у день інавгурації Джо Байдена 20 січня скористатися «бортом номер один» для перельоту у Флориду, що передбачає супроводження його офіцером з «ядерною валізою»

Про це інформує у вівторок в розгорнутій публікації телеканал CNN.

«Ядерна валізка», або як її дослівно називають у США «ядерний футбольний м’яч», містить обладнання, яке президент має використовувати для автентифікації своїх наказів і завдавання ядерного удару. Її завжди носить один із п’яти військових помічників. Він повинен супроводжувати президента в будь-який час — аж до часу, коли він офіційно покине свій пост.

Зазвичай, «валіза» передається військовому помічнику нового президента. Він стоятиме поблизу оглядового стенда інавгурації, коли Байден складатиме присягу.

Однак у середу цей обмін відбуватиметься по-іншому, оскільки Трамп під час інавгурації Байдена полетить з Вашингтона до Флориди. Згідно з протоколом, «ядерна валізка» має бути з ним.

Експерти кажуть, що помічнику Байдена передадуть інший портфель. Це безпрецедентний випадок. «Ядерну валізку» матимуть одночасно два президенти — чинний та колишній. На цей крок підуть для демонстрування повної передачі влади.

Хоча цей процес може відбуватися дещо інакше, ніж у минулі роки, існують захисні механізми, що забезпечують плавний перехід ядерного контролю від одного президента до наступного, незалежно від обставин.

Читайте також: Трамп збирався помилувати сам себе, — NYT

Як пояснив ситуацію американський дослідник у питаннях ядерної зброї та енергетики Стівен Шварц, всупереч поширеній думці, в цій валізі немає ані кнопки, ані кодів, які можуть автоматично запускати ядерну зброю.

Натомість там міститься обладнання, а також інструкції, які президент США використовує для розпорядження щодо завдання удару. Крім того, президент повинен мати при собі пластикову картку, відому як «бісквіт», що містить буквено-цифрові коди, які використовуються для його ідентифікації.

Щойно Байден складе присягу як новий президент Сполучених Штатів, Трамп утратить всі повноваження щодо заподіяння ядерного удару, і всі коди, які містяться в його портфелі, будуть миттєво деактивовані.

Військовий помічник, який супроводжуватиме Трампа з «ядерною валізою» на «борту номер один», одразу залишить його та повернеться до Вашингтона разом із портфелем.

Нагадаємо, чинний глава Білого дому Дональд Трамп не планує залишатися на інавгурації Джо Байдена. Замість нього на церемонії очікується присутність віцепрезидента Майка Пенса.

Схожі новини