Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко про вакцинацію: Люди не можуть чекати, поки «роздупляться» в Офісі Зеленського

  • 19.01.2021, 09:15
  • 486

Тотальне тестування, якісна діагностика, контрольована самоізоляція безсимптомних хворих, безкоштовне лікування у медзакладах і вакцинація – поєднання цих кроків дасть змогу розірвати ланцюг розповсюдження вірусу

Про це у своєму відеозверненні заявив п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Він зауважив, що влада «причепурила ковідну статистику, неначе новорічну ялинку», стрімко знизивши обсяги тестування. «Главное — перестать тестировать», — іронізує Петро Порошенко.

«Але щодня офіційні цифри спростовує мій телефон. Слухавка час від часу розривається від дзвінків із проханнями допомоги — то з киснем, то з ліками, то з лікарями, то з ліжками, то з грошима. За минулий рік мій благодійний фонд і компанії витратили до ста п’ятдесяти мільйонів власних коштів лише на боротьбу з ковідом. Тим часом мародери на пандемії майже тридцять мільярдів гривень з антиковідного фонду закатали в асфальт через проєкт «Велике крадівництво», — говорить Порошенко.

«У „Європейської Солідарності“ є абсолютно конкретна програма дій. По-перше, тотальне тестування і якісна діагностика. Словаччина, до прикладу, сьогодні розпочала другу хвилю загальнонаціонального тестування. По-друге, контрольована самоізоляція безсимптомних. По-третє, безкоштовне і гарантоване лікування тих хворих, які потрапили на госпіталізацію у зв’язку з важким перебігом хвороби. І четверте — обов’язкова вакцинація здорових. Поєднання цих чотирьох кроків дасть змогу розірвати ланцюг розповсюдження вірусу. Країна повернеться до нормального життя. Отже, вакцинація — головний національний проєкт і пріоритет на 2021 рік», — наголошує Петро Порошенко.

«Десятки країн вже вакцинуються. А наша влада тільки-но намагається стати в чергу. Багато хто з вас чув, що минулого тижня Україну відвідала Президент Молдови Майя Санду. Ще й місяця не пройшло, як вона вступила на посаду, а там вже забезпечено початок безкоштовного щеплення, причому якісним препаратом від Pfizer, закупленим за державні кошти. Індія до кінця літа провакцинує майже триста мільйонів осіб — за кількістю населення це приблизно сім Україн. Днями стало відомо, що Африканський Союз вже придбав 270 мільйонів якісних доз. Вони змогли. А Зеленський не зміг впоратись. Зрив вакцинації — це злочинна бездіяльність», — робить невтішний висновок Порошенко.

«Єдине, що поки що більш-менш твердо обіцяє влада, — сумнівну вакцину з п’ятдесятивідсотковою ефективністю, створену за технологіями вчорашнього дня», — наголошує п’ятий Президент.

«У влади не має бути ні дня, ні ночі. Вони мають їздити по всьому світу, купувати в усіх якісних виробників вакцини. Слід придбати терміново не менше двадцяти мільйонів доз. Бо лише така кількість забезпечить групи ризику: медичних працівників, яких влада так і не застрахувала; стареньких — передусім будинки для людей похилого віку; вчителів, вихователів, працівників соціальних служб. Ці групи мають отримати щеплення безкоштовно.

Всі інші — за дуже поміркованою вартістю", — зазначає п’ятий президент.

«Наші фракції в обласних та міських радах вимагатимуть змін у місцевих бюджетах з метою виділити кошти на закупівлі вакцин, для того, щоб підстрахувати бездіяльність центральної влади. Люди не можуть чекати, поки, вибачте за грубе слово, „роздупляться“ в Офісі Зеленського та в його уряді», — наголосив Порошенко.

Лідер опозиції переконаний — економічна ситуація в Україні довгостроково залежить від масової вакцинації.

«Від цього залежить, чи виживе вагома частина дрібного бізнесу — кав’ярні, ресторани, туристична галузь, бо це мільйони робочих місць. Як почуватиметься сфера культури — концертна діяльність, театри. Спортивні заклади. Як швидко їхні працівники повернуться до нормального життя. Пропонований нами план із чотирьох пунктів дозволяє практикувати точкові адресні карантинні обмеження замість тотального локдауну», — резюмує Петро Порошенко.

Схожі новини