Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чоловік шукав птахів, а знайшов кельтський скарб

  • 17.01.2021, 16:35
  • 4 966

Орнітолог зі східної Англії виявив найбільший скарб кельтських золотих монет на території Великобританії

Про це повідомляє The History Blog. Вартість його знахідки, за попередніми оцінками, становить понад мільйон доларів.

Чоловік спостерігав у бінокль за битвою трьох птахів, а коли ті зникли з поля зору, опустив свій погляд і побачив на свіжозораному полі щось блискуче. Цікавість перемогла, і він пішов туди, щоб перевірити це місце.

Коли вчений підняв круглий предмет, то спочатку подумав, що це всього лише стара металева шайба. Однак очистивши знахідку від бруду, він усвідомив, що в його руках справжнісіньке золото. Неподалік чоловік виявив ще одну монету.

Не розгубившись, він поквапився додому за своїм металошукачем, за допомогою якого на глибині близько 45 сантиметрів виявив уламки розбитого римського глечика із золотом. Всього він знайшов 1300 кельтських статерів, що датуються серединою I століття.

Читайте також: Монети, медальйони та шовкові шкаплери: у місті Комарно досліджують церковні крипти

Водночас вартість кожної з таких монет може досягати 880 доларів.

На жаль, новоспечений шукач скарбів не здогадався відразу ж звернутися до археологів, а просто поклав всі знайдені монети в дві господарські сумки і відніс їх додому. Вже після цього він повідомив владі про знайдений скарб і запросив до себе експертів, які повинні оцінити знахідку і, відповідно до законів Великобританії, визнати монети скарбами.

Схожі новини