Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Друга хвиля коронавірусу викликала "епідемію самогубств" у Японії

  • 16.01.2021, 17:35
  • 684

Під час другої хвилі коронавірусу у Японії зріс рівень самогубств, особливо серед жінок та дітей

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Nature Human Behaviour.

Рівень самогубств у липні-жовтні зріс на 16% порівняно з аналогічним періодом роком раніше. Однак у лютому-червні рівень самогубств впав на 14%.

«На відміну від звичайних економічних обставин, ця пандемія непропорційно впливає на психологічне здоров’я дітей, підлітків і жінок (особливо домогосподарок)», — написали автори у дослідженні.

На зменшення самогубств у першій половині року вплинули такі фактори, як державні субсидії, скорочення робочого часу та закриття шкіл.

Але ситуація докорінно змінилася — зафіксовано різке зростання рівня самогубств серед жінок на 37%, що приблизно у п’ять разів більше, ніж серед чоловіків, — оскільки тривала пандемія завдає шкоди галузям, де працюють переважно жінки, збільшуючи навантаження на працевлаштованих матерів. Водночас зростає й домашнє насильство.

Дослідження, засноване на даних міністерства охорони здоров’я з листопада 2016 року по жовтень 2020 року, показало, що рівень самогубств серед дітей підскочив на 49% під час другої хвилі, що відповідає періоду після закриття загальнонаціональної школи.

Читайте також: Депресія та синдром тривоги: психічні наслідки, які може викликати пандемія

Прем’єр-міністр Йошіхіде Суга цього місяця оголосив надзвичайний стан у Токіо та трьох прилеглих префектурах. Цього тижня він розширив його до семи префектур, додавши Осаку та Кіото.

Таро Коно, міністр адміністративно-регуляторної реформи, заявив у четвер, що, хоча уряд і розглядає питання про продовження надзвичайного стану, він «не може вбити економіку».

«Люди тривожаться через COVID-19. Але багато людей також покінчили життя самогубством, бо втратили роботу, втратили дохід і не бачили надії. Нам потрібно знайти баланс між стриманням COVID-19 та управлінням економікою», — сказав він.

Схожі новини