Передплата 2024 ВЗ

У Гонконзі затримали українця, який допомагав місцевим дисидентам

  • 16.01.2021, 10:55
  • 581

У Гонконзі правоохоронці затримали 11 осіб, зокрема громадянина України, які допомагали втікти до Тайваню місцевим активістам – учасникам антиурядових протестів у 2019 році

Як повідомляє South China Morning Post, ідеться про 29-річного хлопця на ім'я Кирило, співробітника одного з ресторанів міста.

Його і ще 10 осіб (вісьмох чоловіків і трьох жінок віком від 18 до 72 років), серед яких окружний радник міста Коулун і адвокат Даніель Вонг Квок-Тунг, було затримано за підозрою у допомозі 12 біженцям із Гонконгу в 2020 році.

Чотирьох із них звільнили під заставу вранці 14 січня. Решту мали випустити до вечора п'ятниці. За місцевим законодавством, підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі.

Зі свого боку координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов на своїй сторінці у Facebook закликав Міністерство закордонних справ України взяти на контроль ситуацію із затримання українця.

Читайте також: Протестувальники у Гонконзі переглянули фільм про Революцію Гідності

Активістів, яким допомогли втекти, заарештувала берегова охорона, коли вони прямували до Тайваню. 10 із них 30 грудня 2020 року засудили до тюремних термінів — від семи місяців до трьох років за незаконний перетин кордону або організацію злочинів.

Зазначено, що вони втікали, бо побоювалися звинувачень через участь в антиурядових акціях протесту в Гонконзі у 2019 році.

Нагадаємо, 30 червня Пекін ухвалив закон про гарантування національної безпеки в Гонконзі, після чого документ відразу набув чинності — без попередньої публікації.

Активісти Гонконгу виступили проти законодавчого акту. Поліція розігнала їх водометами.

Схожі новини